Daftar tokoh mitologi Yunani

Tumatan Wikipidia Banjar, kindai pangatahuan

Daptartokoh mitologi Yunani. Untuk daftar dewa dari berbagai budaya (termasuk yang ini), lihat Daftar dewa.

Gambar Nama Penjelasan
Afrodit
Afrodit Dewi cinta, nafsu, kecantikan, bujukan, dan kesenangan. Meskipun dinikahkan dengan Hephaestus dia memiliki banyak kekasih, terutama Ares. Dia digambarkan sebagai wanita cantik yang biasanya ditemani oleh anaknya, Eros. Lambangnya adalah burung dara, apel, kulit kerang dan rangkaian murad.
Apollo
Apollo Raja para Dewa, penyembuhan, wabah, ramalan, puisi, dan panahan; diasosiasikan dengan cahaya, kebenaran, dan matahari. Dia adalah saudara laki-laki Artemis, dan putra Zeus dan Leto. Dia digambarkan sebagai pemuda tampan dengan rambut panjang dan membawa banyak benda termasuk rangkaian laurel, busur panah, gagak, dan lira.
Ares.
Ares Dewa perang, nafsu haus darah, kekejaman, kejantanan. Merupakan putra Zeus dan Hera, dia digambarkan sebagai orang dewasa memakai baju perang, atau pria telanjang dengan helm dan tomba. Perlengkapannya antara lain baju perang emas dan tombak berujung perunggu, hewan keramatnya adalah burung hantu, burung hering dan ular berbisa.
Artemis
Artemis Dewi perburuan, alam liar, hewan liar, kelahiran dan wabah. Dia diasosiasikan dengan bulan. Dia adalah anak Zeus dan Leto, dan saudara perempuan Apollo. Dalam seni, dia biasanya digambarkan sebagai wanita muda membawa busur dan anak panah. Selain panah, perlengkapannya juga adalah tombak berburu, kulit hewan, rusa dan hewan liar lainnya. Dia adalah dewi perawan.
Athena
Athena Dewi kebijaksanaan, perang, strategi, usaha, kerajinan tangan, dan akal pikiran. Merupakan anak Zeus dan Metis, dia dilahirkan dari kepala Zeus sebagai wanita dewasa dengan pakaian perang. Dia digambarkan memakai helam bersabit, membawa tombak dan perisai aegis. Simbolnya adalah aegis, burung hantu dan pohon zaitun. Dia adalah dewi perawan.
Demeter
Demeter Dewi kesuburan, pertanian, perkebunan, dan panen. Demeter adalah anak Kronos dan Rhea dan saudara perempuan Zeus, yang darinya dia melahirkan Persefon. Dia digambarkan sebagai wanita dewasa bermahkota yang membawa seikat gandum dan obor. Simbolnya adalah Kornukopia, ular bersayap dan tongkat lotus.
Dionisos
Dionisos Dewa anggur, pesta dan festival, kegilaan, mabuk dan kesenangan. Dia digambarkan dalam seni sebagai pria tua berjenggot atau pemuda berambut panjang. Simbolnya adalahe thyrsus (tongkat berujung cemara), gelas minum, tanaman anggur dan mahkota Hedera. Dalam beberapa versi, dia menggantikan Hestia.
Hades
Hades Raja dunia bawah dan dewa kematian, orang mati, dan harta dalam bumi. Istrinya adalah Persefon dan simbolnya adalah kunci Hades, helm kegelapan, dan Kerberos. Walaupun merupakan putra Kronos dan Rhea dan kakak Zeus, dia jarang dimasukkan dalam kelompok dewa Olimpus.
Hefaistos
Hefaistos Dewa api, pandai besi, seni patung, dan gunung berapi. Dia adalah dewa yang pincang. merupakan putra Hera melalui partenogenesis, Dia adalah suami Afrodit. Dia biasanya digambarkan sebagai pria berjenggot yang memegang palu dan alat-alat pandai besi. Simbolnya adalah palu, pelengkung dan besi landasan.
Hera
Hera Ratu para dewa dan merupakan dewi pernikahan, wanita, kelahiran, pewaris, raja dan kerajaan. Dia adalah anak Kronos dan Rhea dan kakak perempuan Zeus. Dia biasanya digambarkan sebagai wanita cantik memakai mahkota dan memegang tongkat berujung lotus. Simbolnya adalah mahkota, tongkat lotus, merak, kakatua, burung kukuk and buah delima.
Hermes
Hermes Dewa perjalanan, pembawa pesan, perdagangan, pencurian, tipuan, bahasa, tulisan, diplomasi, atletik, dan peternakan. Dia adalah pembawa pesan para dewa, pemandu yang memandu roh orang mati menuju dunia bawah, dan merupakan putra Zeus dan Maia. Dia digambarkan sebagai pemuda tampan dan atletis atau sebagai pria tua berjenggot. Atributnya meliputi tongkat Kadukeus, sandal bersayap, dan topi pelancong.
Hestia
Hestia Dewi perapian, rumah, dan memasak. Dia adalah anak Kronos dan Rhea dan saudara perempuan Zeus. Dia adalah dewi perawan. Dia digambarkan sebagai wanita berkerudung dan simbolnya adalah perapian dan ketel. Dalam beberapa versi dia menyerahkan tempatnya di Olimpus pada Dionisos.
Poseidon
Poseidon Dewa laut, sungai, banjir, kekeringan, gempa bumi, dan kuda; dikenal sebagi "Pengguncang Bumi" atau "Pembawa Badai'". Dia adalah anak Kronos dan Rhea dan kakak Zeus dan Hades. Dalam seni klasik, dia digambarkan sebagai pria dewasa berjenggot dengan badan kuat dan memegang trisula. Simbolnya adalah trisula, lumba-lumba dan kuda.
Zeus
Zeus Raja para dewa, penguasa Olimpus dan dewa langit, cuaca, petir, hukum dan takdir. Dia adalah anak termuda dari Kronos dan Rhea, yang dia kalahkan. Dia adalah adik dan suami Hera. Dalam seni dia digambarkan sebagai pria dewasa berjenggot dan berbadan kuat. Simbolnya adalah petir, tongkat kerjaan dan burung elang.

Dewa awal[babak | babak asal-mulanya]

Nama Penjelasan
Aether Dewa atmosfer.
Ananke Dewi kebutuhan, keharusan, dan hal yang tak terelakkan.
Erebus Dewa kegelapan dan bayangan.
Fanes Dewa penciptaan (dalam mitologi Orphik).
Gaia atau Gaea Dewi bumi; ibu para Titan.
Hemera Dewi siang dan matahari.
Khaos Kekosongan yang darinya semua bermula.
Khronos Penjaga waktu. Bedakan dengan Titan Kronos, ayah Zeus.
Nesoi Dewi kepulauan.
Nyx Dewi malam. Satu-satunya yang ditakuti Zeus.
Uranus Dewa langit; ayah para Titan. Dia membuang anak-anaknya, para Kiklops dan Hecatonchires, ke dunia bawah.
Urea Dewa pegunungan.
Pontus Dewa laut, ayah ikan-ikan dan makhluk laut lainnya..
Tartarus Bagian tergelap dan terdalam dari dunia bawah
Thalassa Dewi laut dan istri Pontus.

Dewa personifikasi[babak | babak asal-mulanya]

  • Adefagia, dewa kerakusan
  • Adikia, dewa ketidakadilan dan perbuatan salah
  • Aergia, dewa kelambanan dan kemalasan
  • Agon, dewa pertandingan, punya altar di Olimpia, tempat pertandingan Olimpiade.
  • Aidos, dewa kerendahan hati, penghormatan dan penghargaan
  • Akhlis, dewa kabut kematian
  • Alala, dewa seruan perang
  • Alastor, dewa permusuhan dan balas dendam
  • Aletheia, dewa kebenaran, kejujuran dan ketulusan
  • Algea, dewa rasa sakit dan penderitaan
  • Amekhania, dewa ketidakberdayaan
  • Amfilogiai, dewa perselisihan, perdebatan dan pertikaian
  • Anaideia, dewa kezaliman dan kejahatan tak termaafkan
  • Androktasiai, dewa pembantaian perang
  • Angelia, dewa pesan, berita dan pengumuman
  • Apate, dewa tipu muslihat, kecurangan dan penipuan
  • Aporia, dewa kesulitan dan kebingungan
  • Arae, dewa kutukan
  • Arete, dewa kebajikan, kesempurnaan, kebaikan dan keberanian
  • Ate, dewa khayalan, kegilaan, kebodohan, kerusakan
  • Bia, dewa kekuatan, kekuasaan dan paksaan
  • Deimos, dewa rasa takut dan teror
  • Dikaiosyne, dewa keadilan dan kebenaran
  • Dike, dewa keadilan, penilaian yang adil dan hak-hak hukum
  • Dolos, dewa penipuan, kelicikan, tipu muslihat, pengkhianatan dan akal bulus
  • Disnomia, dewa pelanggaran hukum
  • Eirene, dewi perdamaian
  • Ekekheiria, dewa gencatan senjata dan penghentian permusuhan; dihormati di Olimpiade
  • Eleos, dewa belas kasihan, pengampunan dan kasih sayang
  • Elpis, dewa harapan
  • Epifron, dewa kehati-hatian, kelicikan, perhatian, ketelitian dan kebijaksanaan
  • Eris, dewa perselisihan, pertentangan, pertengkaran dan persaingan
  • Erotes
    • Anteros, dewa balasan cinta
    • Eros dewa cinta dan gairah seksual
    • Himeros, dewa hasrat seksual
    • Pothos, dewa kerinduan seksual, hasrat dan keinginan
  • Eufeme, dewa kata-kata baik, aklamasi, pujian, tepuk tangan dan teriakan kemenangan
  • Eukleia, dewa reputasi dan kemuliaan
  • Eunomia, dewi keteraturan
  • Eusebeia, dewa kesalehan, kesetiaan, tugas dan kehormatan
  • Euthenia, dewa kemakmuran dan keberlimpahan
  • Feme, dewa desas-desus dan gosip
  • Filofrosine, dewa keramahan, kebaikan dan sambutan
  • Filotes, dewa Persahabatan, kasih sayang dan hubungan seksual
  • Fobos, dewa kepanikan, pelarian, dan pengusiran dari pertempuran
  • Fonoi, dewa pembunuhan dan pembantaian
  • Frike, dewa kengerian dan ketakutan
  • Ftonus, dewa iri hati dan kecemburuan
  • Geras, dewa masa tua
  • Harmonia, dewi harmoni dan kerukunan
  • Hebe, dewi masa muda
  • Hedone, dewa kenikmatan dan kesenangan
  • Hipnos, dewa tidur
  • Hisminai, dewa pertarunagn dan perkelahian
  • Homados, dewa hiruk-pikuk pertempuran
  • Homonoia, dewa kerukunan, kebulatan suara, dan kesatuan pikiran
  • Horkos, dewa sumpah
  • Hormes, dewa dorongan atau usaha, semangat dan inisiatif
  • Hubris, dewa keangkuhan
  • Kaerus, dewa kesempatan
  • Kakia, dewa keburukan moral
  • Keres, dewa kekerasan atau kematian kejam
  • Kidoimos, dewa hiruk-pikuk pertempuran, kebingungan, keributan dan keriuhan
  • Koalemos, dewa kebodohan
  • Kratos, dewa kekuatan, kekuasaan dan kedaulatan
  • Lethe, dewa kelalaian
  • Limos, dewa kelaparan
  • Lissa, dewa kemarahan dan kemurkaan
  • Litae, dewa doa
  • Makhai, dewa pertarungan dan perkelahian
  • Maniae, dewa kegilaan
  • Moirae, dewi takdir
    • Klotho, pengatur awal kehidupan manusia
    • Lakhesis, pengatur usia manusia
    • Atropos, pemutus kehidupan manusia
  • Momus, dewa ejekan, kecaman dan kritik
  • Morfeus, dewa mimpi
  • Moros, dewa malapetaka
  • Nemesis, dewi pembalasan
  • Nike, dewa kejayaan
  • Nomos, dewa hukum
  • Oizys, dewa kedukaan dan penderitaan
  • Oneiroi, dewa mimpi
    • Epiales, dewa mimpi buruk
    • Fantasos, dewa mimpi dan fantasi
    • Fobetor, dewa mimpi buruk
  • Palioxis, dewa penerbangan dan pelarian dari pertempuran
  • Peitho, dewa bujukan dan rayuan
  • Penia, dewa kemiskinan
  • Penthus, dewa kedukaan dan ratapan
  • Pistis, dewa kepercayaan, kejujuran dan iman yang baik
  • Poine, dewa pembalasan dendam dan hukuman
  • Ponos, dewa kerja dan usaha
  • Porus, dewa kebijaksanaan, solusi, dan peralatan
  • Praxidike, dewa tuntuan keadilan
  • Proioxis, dewa deru laju dan pengejaran dalam pertempuran
  • Ptokheia dewa kemiskinan
  • Sofrosine, dewa pengendalian diri, kesederhanaan dan kebijasanaan
  • Soter, dewa keamanan, keselamatan dan perlindungan
  • Soteria, dewi keamanan, keselamatan dan perlindungan
  • Thanatos, dewa kematian
  • Tikhe, dewa kekayaan, kesempatan, takdir dan nasib
  • Zelus, dewa persaingan, iri hati, kecemburuan dan semangat

=== Dewa dunia bawah === hehe

  • Amfiaraus, pahlawan pada Perang Tujuh melawan Thebes yang menjadi dewa di dunia bawah setelah kematiannya.
  • Askalafos, putra Akheron dan Orfne.
  • Empusa, monster di dunia bawah yang mempunyai rambut api, kaki kambing dan kaki perunggu.
  • Erebus, dewa kegelapan, kabutnya melingkupi dunia bawah.
  • Hekate, dewi sihir, guna-guna, bulan, hantu dan arwah.
  • Kerberos, anjing berkepala tiga yang menjaga gerbang dunia bawah.
  • Keuthonimos, dewa di dunia bawah dan ayah Menoetes
  • Kharon, pendayung di dunia bawah
  • Kronos, mantan pemimpin para Titan; setelah dibebaskan dari Tartarus dia ditunjuk menjadi raja di Pulau terberkahi.
  • Lamia, monster mirip vampir di dunia bawah yang dilatih oleh Hekate.
  • Lampad, nimfa pembawa obor di dunia bawah.
    • Orfne, nimfa Lampad di dunia bawah, ibu dari Askalafos
  • Makaria, putri dari Hades dan dewi kematian terberkahi.
  • Melinoe, putri dari Persefon dan Zeus.
  • Menoetes, dewa di dunia bawah yang menggembalakan ternak milik Hades.
  • Mormo, monster dunia bawah yang menakutkan, dilatih oleh Hekate.
  • Nyx, dewi malam.
  • Persefon, ratu dunia bawah, istri Hades dan dewi kesuburan.
  • Tartarus, dewa kegelapan, tempat terdalam di dunia bawah.
  • Thanatos, dewa kematian dan pembantu Hades.
  • Hakim dunia bawah
    • Aiakos, bekas raja Aegina, penjaga kunci dunia bawah dan hakim untuk orang-orang Eropa.
    • Minos, bekas raja Kreta dan hakim keputusan terakhir.
    • Rhadamanthys, hakim untuk orang-orang Asia.
  • Sungai di dunia bawah
    • Akheron, sungai kepedihan
    • Flegethon, sungai api
    • Kokytos, sungai ratapan
    • Lethe, sungai kelalaian
    • Styx, sungai kebencian

Dewa laut[babak | babak asal-mulanya]

  • Akheilos, dewa laut berwujud hiu
  • Amfitrit, dewi laut yang merupakan istri Poesidon.
  • Brizo, dewi para pelaut
  • Delfin, pemimpin para lumba-lumba, Poseidon menempatkannya di langit sebagai rasi bintang Delphin.
  • Doris, dewi kebaikan laut
  • Eidothea, nimfa peramal dan putri dari Proteus.
  • Euribia, dewi laut dan penguasaan
  • Forkis, dewa bahaya laut dalam
  • Glaukus, dewa para nelayan
  • Gorgon, tiga monster laut
    • Euryale
    • Medusa, satu-satunya Gorgon yang tidak abadi
    • Stheno
  • Graeae, dewi buih lautan
  • Harpy, monster bersayap
  • Aegaeon, dewa badai laut dan merupakan sekutu para Titan.
  • Hippokampos, kuda bersirip
  • Ikhthiokentaur, sepasang dewa laut yang berbadan setengah manusia, setengah kuda dan berekor ikan.
  • Karkínos, kepiting raksasa yang bekerja sama bersama Hydra dalam melawan Herakles. Ketika dia mati, Hera mengangkatnya ke langit sebagai rasi bintang bintang Cancer.
  • Keto, dewi bahaya laut dan monster laut
  • Kharibdis, monster laut yang bisa menyebabkan pusaran air dan gelombang pasang.
  • Kimopoleia, putri dari Poseidon dan dewi gelombang badai.
  • Ladon, ular laut berkepala seratus yang menjaga batas barat samudera dan apel emas Hesperides.
  • Leukothea, dewi laut yang sering membantu para pelaut.
  • Nereid, nimfa laut
    • Arethusa, putri dari Nereus yang diubah menjadi air mancur.
    • Galene, dewi lautan tenang
  • Nereus, dewa laut kuno dan keberlimpahan ikan.
  • Nerites, dewa laut yang diubah menjadi kerang oleh Afrodit.
  • Okeanos, Titan lautan
  • Palaemon, dewa laut muda yang suka menolong para pelaut
  • Pontos, dewa laut awal, ayah dari semua ikan dan makhluk laut
  • Poseidon, dewa yang merupakan penguasa laut; juga dewa sungai, banjir, kekeringan, gempa bumi dan kuda
  • Proteus, dewa laut tua yang bisa meramal dan berubah bentuk, juga merupakan gembala dari ternak anjing laut milik Poseidon
  • Psamathe, dewi pasir pantai
  • Siren, tiga nimfa laut yang memikat para pelaut dengan lagu mereka dan kemudian membunuhnya.
  • Skilla, monster laut
  • Telkhines, penduduk asli Pulau Rhodes; Para dewa membunuh mereka setelah mereka menjadi penyihir jahat
  • Tethys, istri Okeanos, merupakan ibu dari semua sungai, mata air, aliran air dan awan
  • Thalassa, dewi sungai dan istri Pontus
  • Thaumas, dewa keajaiban laut
  • Thetis, pemimpin para Nereid yang menentukan tempat ikan bertelur di lautan
  • Thoosa, dewi arus deras
  • Triteia, putri dari Triton dan teman Ares
  • Tritones, makhluk-makhluk berekor ikan dalam rombongan Poseidon
  • Triton, dewa laut berekor ikan dan merupakan anak Poseidon

Dewa langit[babak | babak asal-mulanya]

  • Aether, dewa atmosfer
  • Aiolos, raja angin
  • Akhelois, dewi bulan
  • Alektrona, dewi matahari terbit
  • Anemoi, dewa angin
    • Boreas, dewa angin utara dan musim dingin
    • Eurus, dewa angin timur
    • Notus, dewa angin selatan
    • Zefirus, dewa angin barat
  • Arke, dewi pembawa pesan para Titan dan saudara kembar Iris
  • Astra Planeti, lima dewa planet
    • Eosforus, dewa Venus bintang fajar
    • Faenon, dewa Kronion, planet Saturnus
    • Faethon, dewa Dios, planet Jupiter
    • Hesperus, dewa Venus bintang petang
    • bangsats, dewa Areios, planet Mars
    • Stilbon, dewa Hermaon, planet Merkurius
  • Astraios, Titan bintang, planet dan astrologi
  • Aura, dewi udara dingin, angin lembut dan udara pagi
  • Aurai, nimfa angin sepoi-sepoi
  • Eos, Titan fajar
  • Helios, Titan matahari
  • Hemera, dewi siang
  • Hera, ratu Olimpus dan dewi udara dan kontelasi bintang
  • Herse, dewi embun pagi
  • Iris, dewi pelangi dan pembawa pesan para dewa
  • Khaos, kekosongan
  • Khione, dewi salju dan anak Boreas
  • Menae, lima puluh dewi fase bulan
  • Nefelai, nimfa awan
    • Kleokhareia, nimfa sungai yang menikah dengan Raja Lelex dari Lakonia
  • Orithyia, dewi angin kencang
  • Ouranos, dewa langit
  • Pandia, anak Selene dan Zeus; dewi bulan purnama dan embun
  • Pleiad, dewi rasi bintang Pleiades
    • Alkione
    • Sterope
    • Kelaino
    • Elektra
    • Maia
    • Merope
    • Taygete
  • Selene, Titan bulan
  • Zeus, Raja langit dan dewa awan dan petir

Dewa pedesaan[babak | babak asal-mulanya]

  • Aetna, dewi Gunung Etna di Sicilia
  • Amfiktyonis, dewi anggur dan persahabatan antarbangsa
  • Antheia, dewi bunga dan karangan bunga
  • Anthousai, nimfa bunga
  • Aristaeus, dewi lebah, keju, zaitun, gembala dan perburuan
  • Artemis, dewi hewan liar, burung, ikan, unggas dan perburuan
  • Attis, dewa tumbuhan dan merupakan pasangan Kibele
  • Britomartis, dewi perburuan, memancing, unggas
  • Dionisos, dewa anggur, mabuk dan tanaman liar
  • Driad, nimfa pohon dan hutan
  • Epimeliad, nimfa padang rumput dan kawanan domba
  • Gaia, dewi bumi
  • Hamadryad, driad pohon ek
  • Hefaestus,dewa pandai besi
  • Hekaterus, dewa tarian pedesaan
  • Hermes, dewa penggembalaan
  • Horae, dewi musim dan alam
    • Eunomia, dewi kebaikan dan rumput hijau
    • Dike, dewi keadilan dan musim semi
    • Eirene, dewi kedamaian dan musim semi
    • Thallo, dewi musim semia
    • Auxo, dewi musm semi
    • Karpo,dewi buah-buahan
  • Kabeiri, dua dewa yang menjaga misteri pulau Lemnos dan Samothrace
  • Kentaur, ras setengah manusia setengah kuda
    • Khiron, Kentaur yang paling tua dan bijak
  • Kerkop, sepasang makhluk mirip monyet yang meneror bagian barat Anatolia
  • Khariklo, istri Khiron
  • Khloris, dewi bunga dan istri Zefirus
  • Kibele, dewi dari gunung Frigian yang dihubungkan dengan Rhea
  • Komus, dewa kegaduhan, pesta dan kesenangan
  • Koribant, penari yang menyembah Kibele
  • Korimbus,dewa buah ivy
  • Maenad, nimfa dalam rombongan Dionisos
    • Methe, nimfa mabuk
  • Meliae, nimfa madu dan pohon ash
  • Naiad, nimfa air segar
  • Nimfa Hiperboreioi, nimfa yang menguasai ilmu panahan
    • Hekaerge, melambangkan jarak
    • Loxo, melambangkan lintasan
    • Oupis, melambangkan sasaran
  • Oread, nimfa gunung
  • Okeanid, nimfa air segar
    • Beroe
    • Kalipso
    • Klitie
    • Eidyia, Okeanid yang paling muda* Palici, sepasang sewa pedesaan yang mengatur air mancur dan musim semi di Sicilia
  • Ourea, dewa pegunungan
  • Pan, dewa gembala, padang rumput dan kesuburan
  • Pirrhikhos, dewa tarian pedesaan
  • Potamoi, dewa sungai
    • Akhelous
    • Akis
    • Akheron
    • Alfeus
    • Asopus
    • Kladeus
    • Eurotas
    • Kokitos
    • Lethe
    • Peneus
    • Flegethon
    • Stix
    • Skamander
  • Priapus, dewi kebun
  • Rhea, dewi pegunungan liar
  • Satir, dewa kesuburan desa
    • Krotos, pemburu dan musisi yang menjaga para Muse di gunung Helikon
  • Silenus, dewa tarian dan anggur
  • Telete, dewi pesta
  • Zagreus, inkarnasi pertama Dionisos

Dewa pertanian[babak | babak asal-mulanya]

  • [[ujang], dewi pertanian dan kesuburan
  • Bootes, Setengah dewa yang menemukan gerobak dan bajak
  • Demeter, dewi kesuburan, pertanian, gandum dan panen
  • Despion, dewi kesuburan dan anak dari Demeter dan Poseidon
  • Dionisos, dewa pemeliharaan anggur
  • Eunostus, dewi pabrik tepung
  • Hestia, dewi perapian dan roti
  • Karmanor, dewa panen dari Kreta
  • Karme, dewa dari Kreta yang memimpin festival panen
  • Kiamites dewa kacang
  • Persefon, ratu duna bawah, istri Hades dan merupakan dewi musim semi
  • Plutus, dewa kekayaan, termasuk kekayaan pertanian
  • Aiakos, raja Aegina, setelah mati dia ditunjuk sebagai hakim di dunia bawah
  • Aiolos, raja Thessali, dijadikan sebagai dewa angin oleh Zeus
  • Akhilles, pahlawan Perang Troya
  • Amfiaraus, pahlawan pada perang Tujuh Melawan Thebes yang menjadi dewa peramal di dunia bawah setelah kematiannya
  • Ariadne, Putri Kreta yang menjadi istri Dionisos
  • Aristaeus, Pahlawan Thessali yang menjadi dewa lebah, keju, gembala, zaitun dan perburuan
  • Asklepius, seorang dokter Thessali yang dibunuh oleh Zeus dan kemudian dihidupkan kembali oleh Apollo sebagai dewa pengobatan
  • Attis, pasangan Kibele
  • Dioskouri, dewa kembar
    • Kastor
    • Polideukes
  • Endimion, kekasih Selene, diberi tidur abadi sehingga tidak pernah menjadi tua
  • Ganimede, pangeran Troya yang diculik oleh Zeus dan dijadikan pembawa cangkir
  • Glaukus, nelayan yang menjadi dewa setelah memakan tanaman ajaib
  • Hemithea dan Parthenos, Putri dari Pulau Naxos yang kabur ke laut untuk menghindari kemurkaan ayah tiri mereka: Dijadikan setengah dewi oleh Apollo
  • Herakles, pahlawan yang menjadi dewa kekuatan
  • Ino, Putri Thebes yang menjadi dewi laut Leukothea
  • Leukippides, istri dari Diskouri
    • Foibe, istri Pollux
    • Hilaeira, istri Kastor
  • Minos, raja Kreta yang menjadi hakim dunia bawah setelah kematiannya
  • Orithia, putri dari Athena yang diculik oleh Boreas dan dijadikan dewi angin gunung
  • Palaemon, putri dari Thebes yang dijadikan dewi laut
  • Psikhe, dewi jiwa
  • Rhadamanthus, pemimpin di Kreta yang menjadi hakim dunia bawah setelah kematiannya

Dewa lainnya[babak | babak asal-mulanya]

  • Adrestia, putri dari Ares dan Afrodit, atau julukan Nemesis
  • Aegle, dewi kesehatan
  • Agdistis, dewa hermafrodit dari Frigia
  • Akeso, dewi penyembuhan dan pengobatan
  • Akratopotes, dewa anggur
  • Alexiares dan Aniketus, anak kembar Herakles yang memimpin pertahanan kota dan benteng
  • Anakes
  • Asklepius, dewa penyembuhan
  • Astraea, dewa keadilan
  • Daemones Keramici, lima roh jahat yang mengganggu para perajin tembikar
  • Deipneus, dewa makanan dan roti
  • Efreisone, dewa batang zaitun
  • Eileithyia, dewi kelahiran
  • Enyalius, dewa perang
  • Enyo, dewi kehancuran perang
  • Epione, dewi penenang rasa sakit
  • Erinyes, dewi kemurkaan
    • Alekto,
    • Megaera,
    • Tisifone,
  • Harpokrates, dewa kesunyian
  • Hedilogos, dewa sanjungan dan kata-kata manis
  • Hermafroditus, dewa orang banci
  • Higeia, dewa kebersihan dan kesehatan
  • Himenaios, dewa perkawinan dan pesta perkawinan
  • Iaso, dewi obat dan penyembuhan
  • Ikhnea, dewi pelacakan
  • Iynx, dewi pesona cinta
  • Keraon, dewa makanan dan anggur
  • Kharites, dewi pesona, keindahan, alam, kreativitas manusia dan kesuburan
    • Aglaea, dewi keindahan, hiasan, kemegahan dan kemuliaan
    • Eufrosine, dewi kegembiraan, keceriaan dan keriangan
    • Thalia, dewi perayaan dan jamuan makan
  • Khrisus, dewa emas
  • Kirk, dewi penyhir dari Aeaea
  • Matton, dewa makanan dan adonan
  • Muses, Dewi musik, lagu dan tarian
  • Paeon, dewa dokter di Olimpus
  • Panakea, dewi penyembuhan
  • Pasithea, dewi istirahat dan relaksasi
  • Telesforus, dewa penyembuhan

Gigant (Raksasa)[babak | babak asal-mulanya]

  • Agrius, Raksasa pemakan manusia dari Thracia berwujud setengah manusia setengah beruang.
  • Alkyoneus, raja para raksasa Thracia, dibunuh oleh Herakles
  • Aloadae, Raksasa kembar yang perna berupaya membuat badai di Olimpus.
    • Efialtes
    • Otos
  • Antaeus, Raksasa Libya yang bertarung dengan semua orang yang dia temui sampai dia dibunuh oleh Herakles.
  • Argus Panoptes, raksasa bermata seratus yang bertugas mengawasi Io.
  • Enkeladus, salah satu raksasa Thracia yang berperang melwan para dewa.
  • Gegenees, kaum raksasa bertangan enam yang bertarung dengan para Argonaut di Gunung Beruang di Mysia.
  • Geryon, raksasa berbadan tiga, bersayap empat yang tinggal di Pulau Merah Erytheia.
  • Hekatonkheires, makhluk bertangan seratus, raksasa dewa dari badai dan angin topan.
    • Briareus atau Aigaion
    • Gyges
    • Kottus
  • Laestrigonians, kaum raksasa pemakan manusia yang ditemui Odysseus dalam perjalanannya.
  • Orion, raksasa pemburu yang ditempatkan oleh Zeus di angkasa sebagai rasi bintang bintang (Orion)
  • Porfirion, raja para raksasa yang dibunuh oleh panah Herakles dan petir Zeus stelah dia mencoba memperkosa Hera.
  • Kiklops (muda), kaum raksasa bermata satu yang menggembalakan kambing di pulai Sisilia.
    • Polfemus
  • Kiklops (tua), tiga raksasa yang menempa petir untuk Zeus.
    • Steropes
    • Brontes
    • Arges
  • Talos, raksasa yang dibuat dari perunggu oleh Hepfaestus, dan bertugas menjaga Europa.
  • Tityos, raksasa yang dibunuh oleh Apollo dan Artemis ketika dia mencoba menyakiti ibu mereka, Leto.
  • Tifon, raksasa abadi berwujud monster yang dikalahkan dan dikurung oleh Zeus di Tartarus.

Manusia[babak | babak asal-mulanya]

  • Abas
  • Abderos
  • Aktaios
  • Admetos
  • Adonis
  • Adrastos
  • Aigeus
  • Aigialeia
  • Aigialeus
  • Aigimios
  • Aigina
  • Aigiptos
  • Aigisthos
  • Aipitos
  • Aerope
  • Aisakos
  • Aietes
  • Aithalides
  • Aithlius
  • Aithra
  • Aitolos
  • Afarius
  • Afeidas
  • Agamedes
  • Agamemnon
  • Agapenor
  • Agasthenes
  • Agave
  • Agilaos
  • Agenor
  • Aglaia
  • Agraulos
  • Agrios
  • Agron
  • Aiakos
  • Ainias
  • Aiolos
  • Aison
  • Ayas
  • Akakallis
  • Akamas
  • Akarnan
  • Akastos
  • Akestes
  • Akhaius
  • Akhilles
  • Akoites
  • Akrisios
  • Aktaion
  • Aktor
  • Alios
  • Alkaios
  • Alkathous
  • Alkestis
  • Alkidike
  • Alkimede
  • Alkinios
  • Alkion
  • Alkmaion
  • Alkmene
  • Almos
  • Aloios
  • Alope
  • Althaia
  • Althaimenes
  • Amarinkios
  • Amfiaraos
  • Amfidamas
  • Amfiktion
  • Amfilokhos
  • Amfimakhos
  • Amfinomos
  • Amfion
  • Amfithea
  • Amfitrion
  • Amiklas
  • Amikos
  • Amimon
  • Amintor
  • Amithaon
  • Anaksagoras
  • Anaksibia
  • Anakso
  • Andraimon
  • Andrios
  • Androgous
  • Andromakhe
  • Andromeda
  • Anios
  • Ankaios
  • Ankhialos
  • Ankhises
  • Antenor
  • Antifates
  • Antifos
  • Antigone
  • Antiklia
  • Antilokhos
  • Antimakhos
  • Antinous
  • Antion
  • Antiope
  • Apis
  • Apsirtos
  • Arakhne
  • Arete
  • Argeia
  • Argeios
  • Argos
  • Ariadne
  • Arion
  • Aristodemos
  • Aristomakhos
  • Arkas
  • Arkesios
  • Arsinoe
  • Asios
  • Asklepios
  • Assarakos
  • Astakos
  • Asterius
  • Astidameia
  • Astipalea
  • Astyanax
  • Astiokhe
  • Atalanta
  • Athamas
  • Atimnius
  • Atreus
  • Auge
  • Augeas
  • Autesion
  • Autolikos
  • Automedon
  • Autonoe

B[babak | babak asal-mulanya]

  • Bateia
  • Battus
  • Baukis
  • Bellerofon
  • Belus
  • Bias
  • Biblis
  • Borus
  • Briseis
  • Briseus
  • Britomartis
  • Broteas
  • Bunus
  • Busiris
  • Butes

D[babak | babak asal-mulanya]

  • Daedalion
  • Daedalus
  • Damokles
  • Danae
  • Danaus
  • Dardanus
  • Daskilus
  • Deianeira
  • Deifobus
  • Deifontes
  • Deimakhus
  • Deioneus
  • Deipile
  • Demofon
  • Demonassa
  • Demonike
  • Deukalion
  • Dexamenus
  • Dia
  • Diktis
  • Diomedes
  • Diores
  • Dioskuri
  • Dirke
  • Dius
  • Dolius
  • Dolon
  • Dorus
  • Dryope

E[babak | babak asal-mulanya]

  • Eetion
  • Ekhemus
  • Ekhetus
  • Ekhion
  • Elatus
  • Elefenor
  • Eleius
  • Elektra
  • Elektryon
  • Eleusis
  • Elimus
  • Elpenor
  • Endeis
  • Endimion
  • Epafus
  • Epeius
  • Epidaurus
  • Epikasta
  • Epopeus
  • Erekhtheus
  • Erginus
  • Erifile
  • Erikhthonius
  • Eteokles
  • Eumaeus
  • Eumelus
  • Eurikleia
  • Eurilokhus
  • Eurimakhus
  • Euripilus
  • Euristheus
  • Eurition
  • Euritus
  • Europa
  • Eurotas
  • Euryalus

F[babak | babak asal-mulanya]

  • Faethon
  • Fegeus
  • Filemon
  • Fileus
  • Filoktetes
  • Fineas
  • Fineus
  • Foenix
  • Fokus
  • Frixus

G[babak | babak asal-mulanya]

  • Ganymede

H[babak | babak asal-mulanya]

  • Haemon
  • Hektor
  • Hekuba
  • Helen
  • Helenus
  • Helios
  • Helle
  • Herakles
  • Hermafroditus
  • Hermione
  • Hilas
  • Hippodamia, istri Pirithous
  • Hippodamia, istri Pilops
  • Hippokoon
  • Hippolita
  • Hippolitus
  • Hippomedon
  • Hippomenes

I[babak | babak asal-mulanya]

  • Iambe
  • Idomeneus
  • Ifigenia
  • Ifikles
  • Ifthime
  • Ikarius
  • Ikarus
  • Ino
  • Io
  • Iolaus
  • Iole
  • Irus
  • Ismene
  • Ixion
  • Jason
  • Jokasta

K[babak | babak asal-mulanya]

  • Kadmus
  • Kaeneus
  • Kalidon
  • Kalike
  • Kalkhas
  • Kallidike
  • Kallirhoe
  • Kallisto
  • Kanake
  • Kanthus
  • Kapaneus
  • Kapis
  • Kar
  • Karme
  • Karnabon
  • Kassandra
  • Kassiopeia
  • Kastor
  • Katreus
  • Kaunus
  • Kebriones
  • Kefalus
  • Kefeus, Raja Aethiopia
  • Kefeus, Raja Tegea
  • Keisus
  • Keix
  • Kekrops
  • Keleus
  • Kerdo
  • Kestrinus
  • Khalkiope
  • Khalkodon
  • Khione
  • Khiron
  • Khloris
  • Khriseis
  • Khrises
  • Khrisippus
  • Khrisothemis
  • Khthonius
  • Kikhreus
  • Kiknus
  • Kilix
  • Killa
  • Kiniras
  • Kinortas
  • Kiparissus
  • Kipselus
  • Kitisorus
  • Kizikus
  • Kleite
  • Kleodaeus
  • Kleopatra
  • Klimene
  • Klimenus
  • Klitemnestra
  • Klitius
  • Kodrus
  • Komaetho
  • Kopreus
  • Korinthus
  • Korkira
  • Koronis
  • Koronus
  • Kranaus
  • Kreon
  • Kresfontes
  • Kreta
  • Kretheus
  • Kreusa
  • Krisus
  • Kroesus

L[babak | babak asal-mulanya]

  • Labdakus
  • Laertes
  • Laius
  • Laodamas
  • Laomedon
  • Leda
  • Lelex
  • Licaon
  • Likus

M[babak | babak asal-mulanya]

  • Makhaon
  • Marsias
  • Medea
  • Medon
  • Medusa
  • Melampus
  • Melanthus
  • Meleager
  • Memnon
  • Menelaus
  • Menestheus
  • Messene
  • Midas
  • Miles
  • Minos
  • Mirrha
  • Mirtilus
  • Munippus

N[babak | babak asal-mulanya]

  • Narcissus
  • Nausika
  • Nefele
  • Neleus
  • Neoptolemus
  • Nestor
  • Nikteus
  • Nimrit
  • Niobe

O[babak | babak asal-mulanya]

  • Odisseus
  • Oebalus
  • Oedipus
  • Oeneus
  • Oenomaus
  • Ogigus
  • Oileus
  • Olenus
  • Orestes
  • Orfeus
  • Orion
  • Oxintes

P[babak | babak asal-mulanya]

  • Perseus
  • Pigmalion
  • Pandarus
  • Pandion I
  • Pandion II
  • Pandora II
  • Pandora
  • Paris
  • Parthenopeus
  • Patroklus
  • Peleus
  • Pelias
  • Pelopia
  • Pelops
  • Penelope
  • Peneus
  • Penthesilea
  • Pentheus
  • Perifetes
  • Pilades
  • Piramus
  • Pirithous
  • Pirrha
  • Pittheus
  • Podalirius
  • Polidorus
  • Polikaon
  • Polinikes
  • Polites
  • Polixena
  • Priam
  • Proetus
  • Prokrustes
  • Prosimnus
  • Protesilaus
  • Psikhe
  • Pterelaos

S[babak | babak asal-mulanya]

  • Sarpedon
  • Semele
  • Sisifus
  • Sparta
  • Sthenelus

T[babak | babak asal-mulanya]

  • Thisbe
  • Tantalus
  • Telamon
  • Telefus
  • Telemakhus
  • Teuker
  • Theoklimenus
  • Thersander
  • Thersites
  • Theseus
  • Thiestes
  • Thimoetes
  • Tideus
  • Tindareus
  • Tithonus
  • Tlepolemus
  • Trofonius

X[babak | babak asal-mulanya]

  • Xuthus

Z[babak | babak asal-mulanya]

  • Zetes
  • Zethus

Referensi[babak | babak asal-mulanya]

Lihat pula[babak | babak asal-mulanya]

  • Silsilah Dewa-Dewi Yunani
  • Daftar makhluk mitologi Yunani
  • 12 Dewa Olimpus

Dewa pamulaan[babak | babak asal-mulanya]

Artikal utama: Protogenoi
Ngaran Panjalasan
Aether Diwa atmuspir.
Ananke Diwi kaparluan, kamustian, wan hal nang kada tahindar.
Erebus Diwa kakadapan wan hambayang.
Fanes Diwa panciptaan (dalam mitulugi Orphik).
Gaia atawa Gaea Diwi bumi; mama bubuhan Titan.
Hemera Diwi tangah hari wan matahari.
Khaos Kakusungan nang matan inya sabarataan bamula.
Khronos Panjaga waktu. Bidakan lawan Titan Kronos, abah Zeus.
Nesoi Diwi kapulauan.
Nyx Diwi malam. Sabubutingannya nang ditakutani Zeus.
Uranus Diwa langit; abah bubuhan Titan. Inya mambuang kakanakannya, bubuhan Kiklops wan Hecatonchires, ka dunia bawah.
Urea Diwa pagunungan.
Pontus Diwa laut, abahnya iwak-iwak wan mahluk laut nang lain.
Tartarus Palihan pangadapnya wan pandalamnya matan dunia bawah
Thalassa Diwi laut wan bini Pontus.

Diwa parsunipikasi[babak | babak asal-mulanya]

  • Adefagia, diwa kakuluhan
  • Adikia, diwa kakadaadilan wan kalakuan salah
  • Aergia, diwa kalambanan wan kakuliran
  • Agon, diwa paturaian, baisi altar di Olimpia, andakan paturaian Olimpiade.
  • Aidos, diwa karandahan hati, pahurmatan wan paharagaan
  • Akhlis, diwa halimun kamatian
  • Alala, diwa saruan parang
  • Alastor, diwa pakalahian wan balas sangkal
  • Aletheia, diwa kabujuran, kasucingan wan katulusan
  • Algea, diwa rasa sakit wan paharitan
  • Amekhania, diwa kaangakan
  • Amfilogiai, diwa pasalisihan, pahuwalan wan patikaian
  • Anaideia, diwa kajaliman wan kajahatan kada tamaapakan
  • Androktasiai, diwa pambantaian parang
  • Angelia, diwa pasan, habar wan pangumuman
  • Apate, diwa pulitik sabun, kaculasan wan panipuan
  • Aporia, diwa kangalihan wan kabingungan
  • Arae, diwa kutukan
  • Arete, diwa kabajikan, kasampurnaan, kabaikan, wan kawanian
  • Ate, diwa hayalan, kagilaan, kabungulan, wan karusakan
  • Bia, diwa kakuatan, kakuasaan, wan paksaan
  • Deimos, diwa rasa takutan wan tirur
  • Dikaiosyne, diwa kaadilan wan kabujuran
  • Dike, diwa kaadilan, panilaian nang adil wan hak-hak hukum
  • Dolos, diwa panipuan, kaikaran, pulitik sabun, pahianatan wan akal bulus
  • Disnomia, diwa palanggaran hukum
  • Eirene, diwi padamaian
  • Ekekheiria, diwa gancatan sanjata wan paampihan bamusuhan; dihurmati di Olimpiade
  • Eleos, diwa balas kasihan, paampunan wan kasih sayang
  • Elpis, diwa harapan
  • Epifron, diwa kahati-hatian, kaikaran, pahatian, kaitihan, wan kabijaksanaan
  • Eris, diwa pasalisihan, pakalahian, wan pasaingan
  • Erotes
    • Anteros, diwa balasan cinta
    • Eros diwa cinta wan gairah siksual
    • Himeros, diwa hasrat siksual
    • Pothos, diwa kaganangan siksual, hasrat, wan kahandakan
  • Eufeme, diwa kata-kata baik, aklamasi, pujian, baampik, wan kuriakan kamanangan
  • Eukleia, diwa riputasi wan kamuliaan
  • Eunomia, diwi kasimpunan
  • Eusebeia, diwa kesalihan, kasatiaan, tugas wan kahurmatan
  • Euthenia, diwa kamakmuran wan kalimparan
  • Feme, diwa pitnah wan gusip
  • Filofrosine, diwa karamahan, kabaikan, wan sambutan
  • Filotes, diwa pasahabatan, kasih sayang, wan hubungan siksual
  • Fobos, diwa kaabutan, pabukahan, wan pausiran matan patampuran
  • Fonoi, diwa pambunuhan wan pamantaian
  • Frike, diwa kagirisan wan katakutanan
  • Ftonus, diwa iri hati wan kabuhiran
  • Geras, diwa wayah tuha
  • Harmonia,[1] diwi harmuni wan karukunan
  • Hebe, diwi wayah anum
  • Hedone, diwa kanikmatan wan kahimungan
  • Hipnos, diwa guring
  • Hisminai, diwa patarungan wan pakalahian
  • Homados, diwa hiruk-pikuk patampuran
  • Homonoia, diwa karukunan, kabulatan suara, wan kaasaan pikiran
  • Horkos, diwa sumpah
  • Hormes, diwa tunjulan atawa usaha, sumangat, wan ukara
  • Hubris, diwa kaangkuhan
  • Kaerus, diwa kasampatan
  • Kakia, diwa kaburukan mural
  • Keres, diwa kakarasan atawa kamatian sadis
  • Kidoimos, diwa hiruk-pikuk patampuran, kabingungan, wan katumburan
  • Koalemos, diwa kabungulan
  • Kratos, diwa kakuatan, kakuasaan, wan kadaulatan
  • Lethe, diwa kalingahan
  • Limos, diwa kalaparan
  • Lissa, diwa kasarikan wan kamurkaan
  • Litae, diwa dua
  • Makhai, diwa patarungan wan pakalahian
  • Maniae, diwa kagilaan
  • Moirae, diwi takdir
    • Klotho, pangatur awal kahidupan manusia
    • Lakhesis, pangatur umur manusia
    • Atropos, pamutus kahidupan manusia
  • Momus, diwa panyambatan wan karitik
  • Morfeus, diwa mimpi
  • Moros, diwa malapataka
  • Nemesis, diwi pambalasan
  • Nike, diwa kajayaan
  • Nomos, diwa hukum
  • Oizys, diwa kadukaan wan paaritan
  • Oneiroi, diwa mimpi
  • Palioxis, diwa panarabangan wan pabukahan matan patampuran
  • Peitho, diwa bujukan wan rayuan
  • Penia, diwa kamiskinan
  • Penthus, diwa kadukaan wan ratapan
  • Pistis, diwa kaparcayaan, kasucingan, wan iman nang baik
  • Poine, diwa pambalasan sangkal wan hukuman
  • Ponos, diwa gawi wan usaha
  • Porus, diwa kabijaksanaan, sulusi, wan pakakas
  • Praxidike, diwa tuntutan kaadilan
  • Proioxis, diwa laju wan panyasahan dalam patampuran
  • Ptokheia diwa kamiskinan
  • Sofrosine, diwa pangandalian diri, kasadarhanaan, wan kabijaksanaan
  • Soter, diwa kaamanan, kasalamatan, wan palindungan
  • Soteria, diwi kaamanan, kasalamatan, wan palindungan
  • Thanatos, diwa kamatian
  • Tikhe, diwa kakayaan, kasampatan, takdir, wan nasip
  • Zelus, diwa pasaingan, iri hati, wan sumangat

Diwa dunia bawah[babak | babak asal-mulanya]

  • Amfiaraus, pahlawan wayah Parang Tujuh malawan Thebes nang manjadi diwa di dunia bawah imbah kamatiannya.
  • Askalafos, anak lalakian Akheron wan Orfne.
  • Empusa, munstar di dunia bawah nang baisi rambut api, batis kambing, wan batis parunggu.
  • Erebus, diwa kakadapan, halimunnya manukupi dunia bawah.
  • Hekate, diwi sihir, guna-guna, bulan, hantu, wan arwah.
  • Kerberos, anjing bakapala tiga nang manjaga garbang dunia bawah.
  • Keuthonimos, diwa di dunia bawah wan abah Menoetes
  • Kharon, padayung di dunia bawah
  • Kronos, bakas pamimpin bubuhan Titan; imbah dibibasakan matan Tartarus inya ditunjuk jadi raja di Pulau tabarakati.
  • Lamia, munstar mirip vampir di dunia bawah nang dilatih ulih Hekate.
  • Lampad, nimfa pambawa suluh di dunia bawah.
    • Orfne, nimfa Lampad di dunia bawah, mama matan Askalafos
  • Makaria, anak bibinian matan Hades wan diwi kamatian tabarakati.
  • Melinoe, anak bibinian matan Persefon wan Zeus.
  • Menoetes, diwa di dunia bawah nang manjagai taranak ampun Hades.
  • Mormo, munstar dunia bawah nang manakutani, dilatih ulih Hekate.
  • Nyx, diwi malam.
  • Persefon, ratu dunia bawah, bini Hades wan diwi kasuburan.
  • Tartarus, diwa kakadapan, wadah tadalam di dunia bawah.
  • Thanatos, diwa kamatian wan pambantu Hades.
  • Hakim dunia bawah
    • Aiakos, bakas raja Aegina, panjaga kunci dunia bawah wan hakim gasan urang-urang Irupa.
    • Minos, bakas raja Kreta wan hakim kaputusan pahabisan.
    • Rhadamanthys, hakim gasan urang-urang Asia.
  • Sungai di dunia bawah

Dewa laut[babak | babak asal-mulanya]

  • Akheilos, diwa laut baujut hiu
  • Amfitrit, diwi laut nang marupaakan bini Poesidon.
  • Brizo, diwi bubuhan palaut
  • Delfin, pamimpin bubuhan lumba-lumba, Poseidon maandaknya di langit sabagai rasi bintang Delphin.
  • Doris, diwi kabaikan laut
  • Eidothea, nimfa paramal wan anak bibinian matan Proteus.
  • Euribia, diwi laut wan panguasaan
  • Forkis, diwa bahaya laut dalam
  • Glaukus, diwa bubuhan nalayan
  • Gorgon, talu munstar laut
    • Euryale
    • Medusa, saikungannya Gorgon nang kada abadi
    • Stheno
  • Graeae, diwi buih lautan
  • Harpy, munstar bahalar
  • Aegaeon, diwa badai laut wan marupaakan sakutu bubuhan Titan.
  • Hippokampos, kuda basirip
  • Ikhthiokentaur, sapasang diwa laut nang baawak satangah manusia, satangah kuda wan babuntut iwak.
  • Karkínos, kapiting raksasa nang gawi baimbai lawan Hydra dalam malawan Herakles. Wayah inya mati, Hera maangkatnya ka langit sabagai rasi bintang-bintang Cancer.
  • Keto, diwi bahaya laut wan munstar laut
  • Kharibdis, munstar laut nang kawa maulah ulak wan galumbang pasang.
  • Kimopoleia, anak bibinian matan Poseidon wan diwi galumbang badai.
  • Ladon, ular laut bakapala saratus nang manjaga watas barat samudra wan apal amas Hesperides.
  • Leukothea, diwi laut nang rancak manulung bubuhan palaut.
  • Nereid, nimfa laut
    • Arethusa, anak bibinian matan Nereus nang diubah manjadi banyu mancurat.
    • Galene, diwi lautan sihai
  • Nereus, diwa laut kunu wan kabalimpahan iwak.
  • Nerites, diwa laut nang diubah manjadi karang ulih Afrodit.
  • Okeanos, Titan lautan
  • Palaemon, diwa laut anum nang katuju manulung bubuhan palaut
  • Pontos, diwa laut panambaian, abah matan sabarataan iwak wan mahluk laut
  • Poseidon, diwa nang adalah panguasa laut; jua diwa sungai, baah, kakaringan, lindu, wan kuda
  • Proteus, diwa laut tuha nang kawa maramal wan baubah tawas, jua adalah gambala matan tarnak anjing laut ampun Poseidon
  • Psamathe, diwi karangan pantai
  • Siren, talu nimfa laut nang mamikat bubuhan palaut lawan lagu bubuhannya wan imbah ngitu mambunuhnya.
  • Skilla, munstar laut
  • Telkhines, panduduk asli Pulau Rhodes; Bubuhan duwa mambunuh bubuhannya imbah mereka jadi panyihir jahat
  • Tethys, bini Okeanos, marupaakan mama matan sabarataan sungai, mata air, aliran air, wan awan
  • Thalassa, diwi sungai wan bini Pontus
  • Thaumas, diwa kaajaiban laut
  • Thetis, pamimpin bubuhan Nereid bang manantukan wadah iwam bahintalu di lautan
  • Thoosa, duwi arus landas
  • Triteia, anak bibinian matan Triton wan kawal Ares
  • Tritones, mahluk-mahluk babuntut iwak dalam rumbungan Poseidon
  • Triton, diwa laut babuntut iwak wan marupaakan anak Poseidon

Diwa langit[babak | babak asal-mulanya]

  • Aether, diwa atmuspir
  • Aiolos, raja angin
  • Akhelois, diwi bulan
  • Alektrona, diwi matahari cungul
  • Anemoi, diwa angin
    • Boreas, diwa angin utara wan musim dingin
    • Eurus, diwa angin timur
    • Notus, diwa angin salatan
    • Zefirus, diwa angin barat
  • Arke, diwi pambawa pasan bubuhan Titan wan dingsanak gampir Iris
  • Astra Planeti, lima diwa palanit
    • Eosforus, diwa Venus bintang pajar
    • Faenon, diwa Kronion, palanit Saturnus
    • Faethon, diwa Dios, palanit Jupiter
    • Hesperus, diwa Venus bintang kalam ari
    • bangsats, diwa Areios, palanit Mars
    • Stilbon, diwa Hermaon, palanit Merkurius
  • Astraios, Titan bintang, palanit wan astrulugi
  • Aura, diwi udara dingin, angin lambut wan udara baisukan
  • Aurai, nimfa angin mandisap-disap
  • Eos, Titan pajar
  • Helios, Titan matahari
  • Hemera, diwi tangah hari
  • Hera, ratu Olimpus wan diwi udara wan kuntilasi bintang
  • Herse, dewi embun pagi
  • Iris, diwi tija wan pambawa pasan bubuhan diwa
  • Khaos, kakusungan
  • Khione, diwi salju wan anak Boreas
  • Menae, lima puluh diwi pasa bulan
  • Nefelai, nimfa awan
    • Kleokhareia, nimfa sungai nang kawin lawan Raja Lelex matan Lakonia
  • Orithyia, diwi angin kancang
  • Ouranos, diwa langit
  • Pandia, anak Selene wan Zeus; diwi tangah bulan wan saun
  • Pleiad, diwi rasi bintang Pleiades
    • Alkione
    • Sterope
    • Kelaino
    • Elektra
    • Maia
    • Merope
    • Taygete
  • Selene, Titan bulan
  • Zeus, Raja langit wan diwa awan wan patir

Dewa pedesaan[babak | babak asal-mulanya]

  • Aitna, diwi Gunung Etna di Sicilia
  • Amfiktyonis, diwi anggur wan pasahabatan antarbangsa
  • Antheia, diwi kambang wan karangan kambang
  • Anthousai, nimfa kambang
  • Aristaeus, diwi wanyi, kiju, jaitun, gambala, wan pagalahan
  • Artemis, diwi binatang liar, burung, iwak, unggas, wan pagalahan
  • Attis, diwa tumbuhan wan pasangan Kibele
  • Britomartis, diwi pagalahan, maunjun, wan unggas
  • Dionisos, diwa anggur, mauk, wan tanaman liar
  • Driad, nimfa puhun wan hutan
  • Epimeliad, nimfa padang rumput wan kawanan dumba
  • Gaia, diwi bumi
  • Hamadryad, driad puhun ek
  • Hefaestus, diwa panitikan
  • Hekaterus, diwa tarian padisaan
  • Hermes, diwa panggambalaan
  • Horae, diwi musim qan alam
    • Eunomia, diwi kabaikan wan rumput hijau
    • Dike, diwi kaadilan qan musim sami
    • Eirene, diwi kadamaian wan musim sami
    • Thallo, diwi musim samia
    • Auxo, diwi musim sami
    • Karpo, diwi buah-buahan
  • Kabeiri, dua diwa nang manjaga mistari pulau Lemnos wan Samothrace
  • Kentaur, ras sapalih manusia sapalih kuda
    • Khiron, Kentaur nang panuhanya wan bijak
  • Kerkop, sapasang mahluk mirip warik nang manirur palihan barat Anatolia
  • Khariklo, bini Khiron
  • Khloris, diwi kambang wan bini Zefirus
  • Kibele, diwi matan gunung Frigian nang dihubungakan lawan Rhea
  • Komus, diwa kagaduhan, aruh, wan kahimungan
  • Koribant, panari nang manyambah Kibele
  • Korimbus,diwa buah ivy
  • Maenad, nimfa dalam rundutan Dionisos
    • Methe, nimfa mauk
  • Meliae, nimfa madu wan puhun ash
  • Naiad, nimfa banyu sigar
  • Nimfa Hiperboreioi, nimfa nang manguasai ilmu panahan
    • Hekaerge, malambangakan jarak
    • Loxo, malambangakan laluan
    • Oupis, malambangakan bidikan
  • Oread, nimfa gunung
  • Okeanid, nimfa banyu sigar
    • Beroe
    • Kalipso
    • Klitie
    • Eidyia, Okeanid nang paanumnya
  • Palici, sapasang diwa padisaan nang maatur banyu mancurat wan musim sami di Sicilia
  • Ourea, diwa pagunungan
  • Pan, diwa gambala, padang rumput, wan kasuburan
  • Pirrhikhos, diwa tarian padisaan
  • Potamoi, diwa sungai
    • Akhelous
    • Akis
    • Akheron
    • Alfeus
    • Asopus
    • Kladeus
    • Eurotas
    • Kokitos
    • Lethe
    • Peneus
    • Flegethon
    • Stix
    • Skamander
  • Priapus, diwi kabun
  • Rhea, diwi pagunungan liar
  • Satir, diwa kasuburan disa
    • Krotos, panggalah wan musisi nang manjaga bubuhan Muse di gunung Helikon
  • Silenus, diwa tarian wan anggur
  • Telete, diwi aruh
  • Zagreus, inkarnasi panambaian Dionisos

Diwa patanian[babak | babak asal-mulanya]

  • [[Ujang], diwi patanian wan kasuburan
  • Bootes, satangah diwa nang tadapat garubak wan bajak
  • Demeter, diwi kasuburan, patanian, gandum, wan katam
  • Despion, diwi kasuburan wan anak matan Demeter wan Poseidon
  • Dionisos, diwa panggaduhan anggur
  • Eunostus, diwi pabrik galapung
  • Hestia, diwi parapin wan roti
  • Karmanor, diwa katam matan Kreta
  • Karme, diwa matan Kreta nang mamimpin turai katam
  • Kiamites diwa kacang
  • Persefon, ratu dunia bawah, bini Hades wan adalah diwi musim sami
  • Plutus, diwa kasugihan, tamasuk kasugiha patanian
  • Aiakos, raja Aegina, imbah mati inya ditunjuk jadi hakim di dunia bawah
  • Aiolos, raja Thessali, ditunjuk jadi diwa angin ulih Zeus
  • Akhilles, pahlawan Parang Troya
  • Amfiaraus, pahlawan wayah parang Pitu Malawan Thebes nang jadi diwa dukun di dunia bawah imbah kamatiannya
  • Ariadne, Anak Bibinian Kreta nang jadi bini Dionisos
  • Aristaeus, Pahlawan Thessali nang jadi diwa wanyi, kiju, gambala, jaitun, wan pagalahan
  • Asklepius, saikung duktur Thessali nang dibunuh ulih Zeus wan imbahnya dihidupakan pulang ulih Apollo jadi diwa patambaan
  • Attis, pasangan Kibele
  • Dioskouri, diwa gampir
    • Kastor
    • Polideukes
  • Endimion, kakasih Selene, dibari guring abadi maulah kada usah jadi tuha
  • Ganimede, pangiran Troya nang diculik ulih Zeus wan dijadiakan pambawa cangkir
  • Glaukus, nalayan nang jadi diwa imbah makan tanaman ajaib
  • Hemithea wan Parthenos, anak bibinian matan Pulau Naxos nang bukah ka laut gasan mahindari kamurkaan abah tirik bubuhannya: Dijadiakan satangah diwi ulih Apollo
  • Herakles, pahlawan nang jadi diwa kakuatan
  • Ino, Putri Thebes nang jadi dewi laut Leukothes
  • Leukippides, bini matan Diskouri
    • Foibe, bini Pollux
    • Hilaeira, bini Kastor
  • Minos, raja Kreta nang jadi hakim dunia bawah imbah kamatiannya
  • Orithia, putri dari Athena yang diculik oleh Beas dan dijadikan dewi angin gunung
  • Palaemon, putri dari Thebes yang dijadikan dewi laut
  • Psikhe, dewi jiwa
  • Rhadamanthus, pemimpin di Kreta yang menjadi hakim dunia bawah setelah kematiannya

Dewa lainnya[babak | babak asal-mulanya]

  • Adrestia, putri dari Ares dan Afrodit, atau julukan Nemesis
  • Aegle, dewi kesehatan
  • Agdistis, dewa hermafrodit dari Frigia
  • Akeso, dewi penyembuhan dan pengobatan
  • Akratopotes, dewa anggur
  • Alexiares dan Aniketus, anak kembar Herakles yang memimpin pertahanan kota dan benteng
  • Anakes
  • Asklepius, dewa penyembuhan
  • Astraea, dewa keadilan
  • Daemones Keramici, lima roh jahat yang mengganggu para perajin tembikar
  • Deipneus, dewa makanan dan roti
  • Efreisone, dewa batang zaitun
  • Eileithyia, dewi kelahiran
  • Enyalius, dewa perang
  • Enyo, dewi kehancuran perang
  • Epione, dewi penenang rasa sakit
  • Erinyes, dewi kemurkaan
    • Alekto,
    • Megaera,
    • Tisifone,
  • Harpokrates, dewa kesunyian
  • Hedilogos, dewa sanjungan dan kata-kata manis
  • Hermafroditus, dewa orang banci
  • Higeia, dewa kebersihan dan kesehatan
  • Himenaios, dewa perkawinan dan pesta perkawinan
  • Iaso, dewi obat dan penyembuhan
  • Ikhnea, dewi pelacakan
  • Iynx, dewi pesona cinta
  • Keraon, dewa makanan dan anggur
  • Kharites, dewi pesona, keindahan, alam, kreativitas manusia dan kesuburan
    • Aglaea, dewi keindahan, hiasan, kemegahan dan kemuliaan
    • Eufrosine, dewi kegembiraan, keceriaan dan keriangan
    • Thalia, dewi perayaan dan jamuan makan
  • Khrisus, dewa emas
  • Kirk, dewi penyhir dari Aeaea
  • Matton, dewa makanan dan adonan
  • Muses, Dewi musik, lagu dan tarian
  • Paeon, dewa dokter di Olimpus
  • Panakea, dewi penyembuhan
  • Pasithea, dewi istirahat dan relaksasi
  • Telesforus, dewa penyembuhan

Gigant (Raksasa)[babak | babak asal-mulanya]

  • Agrius, Raksasa pemakan manusia dari Thracia berwujud setengah manusia setengah beruang.
  • Alkyoneus, raja para raksasa Thracia, dibunuh oleh Herakles
  • Aloadae, Raksasa kembar yang perna berupaya membuat badai di Olimpus.
    • Efialtes
    • Otos
  • Antaeus, Raksasa Libya yang bertarung dengan semua orang yang dia temui sampai dia dibunuh oleh Herakles.
  • Argus Panoptes, raksasa bermata seratus yang bertugas mengawasi Io.
  • Enkeladus, salah satu raksasa Thracia yang berperang melwan para dewa.
  • Gegenees, kaum raksasa bertangan enam yang bertarung dengan para Argonaut di Gunung Beruang di Mysia.
  • Geryon, raksasa berbadan tiga, bersayap empat yang tinggal di Pulau Merah Erytheia.
  • Hekatonkheires, makhluk bertangan seratus, raksasa dewa dari badai dan angin topan.
    • Briareus atau Aigaion
    • Gyges
    • Kottus
  • Laestrigonians, kaum raksasa pemakan manusia yang ditemui Odysseus dalam perjalanannya.
  • Orion, raksasa pemburu yang ditempatkan oleh Zeus di angkasa sebagai rasi bintang bintang (Orion)
  • Porfirion, raja para raksasa yang dibunuh oleh panah Herakles dan petir Zeus stelah dia mencoba memperkosa Hera.
  • Kiklops (muda), kaum raksasa bermata satu yang menggembalakan kambing di pulai Sisilia.
    • Polfemus
  • Kiklops (tua), tiga raksasa yang menempa petir untuk Zeus.
    • Steropes
    • Brontes
    • Arges
  • Talos, raksasa yang dibuat dari perunggu oleh Hepfaestus, dan bertugas menjaga Europa.
  • Tityos, raksasa yang dibunuh oleh Apollo dan Artemis ketika dia mencoba menyakiti ibu mereka, Leto.
  • Tifon, raksasa abadi berwujud monster yang dikalahkan dan dikurung oleh Zeus di Tartarus.

Manusia[babak | babak asal-mulanya]

  • Abas
  • Abderos
  • Aktaios
  • Admetos
  • Adonis
  • Adrastos
  • Aigeus
  • Aigialeia
  • Aigialeus
  • Aigimios
  • Aigina
  • Aigiptos
  • Aigisthos
  • Aipitos
  • Aerope
  • Aisakos
  • Aietes
  • Aithalides
  • Aithlius
  • Aithra
  • Aitolos
  • Afarius
  • Afeidas
  • Agamedes
  • Agamemnon
  • Agapenor
  • Agasthenes
  • Agave
  • Agilaos
  • Agenor
  • Aglaia
  • Agraulos
  • Agrios
  • Agron
  • Aiakos
  • Ainias
  • Aiolos
  • Aison
  • Ayas
  • Akakallis
  • Akamas
  • Akarnan
  • Akastos
  • Akestes
  • Akhaius
  • Akhilles
  • Akoites
  • Akrisios
  • Aktaion
  • Aktor
  • Alios
  • Alkaios
  • Alkathous
  • Alkestis
  • Alkidike
  • Alkimede
  • Alkinios
  • Alkion
  • Alkmaion
  • Alkmene
  • Almos
  • Aloios
  • Alope
  • Althaia
  • Althaimenes
  • Amarinkios
  • Amfiaraos
  • Amfidamas
  • Amfiktion
  • Amfilokhos
  • Amfimakhos
  • Amfinomos
  • Amfion
  • Amfithea
  • Amfitrion
  • Amiklas
  • Amikos
  • Amimon
  • Amintor
  • Amithaon
  • Anaksagoras
  • Anaksibia
  • Anakso
  • Andraimon
  • Andrios
  • Androgous
  • Andromakhe
  • Andromeda
  • Anios
  • Ankaios
  • Ankhialos
  • Ankhises
  • Antenor
  • Antifates
  • Antifos
  • Antigone
  • Antiklia
  • Antilokhos
  • Antimakhos
  • Antinous
  • Antion
  • Antiope
  • Apis
  • Apsirtos
  • Arakhne
  • Arete
  • Argeia
  • Argeios
  • Argos
  • Ariadne
  • Arion
  • Aristodemos
  • Aristomakhos
  • Arkas
  • Arkesios
  • Arsinoe
  • Asios
  • Asklepios
  • Assarakos
  • Astakos
  • Asterius
  • Astidameia
  • Astipalea
  • Astyanax
  • Astiokhe
  • Atalanta
  • Athamas
  • Atimnius
  • Atreus
  • Auge
  • Augeas
  • Autesion
  • Autolikos
  • Automedon
  • Autonoe

B[babak | babak asal-mulanya]

  • Bateia
  • Battus
  • Baukis
  • Bellerofon
  • Belus
  • Bias
  • Biblis
  • Borus
  • Briseis
  • Briseus
  • Britomartis
  • Broteas
  • Bunus
  • Busiris
  • Butes

D[babak | babak asal-mulanya]

  • Daedalion
  • Daedalus
  • Damokles
  • Danae
  • Danaus
  • Dardanus
  • Daskilus
  • Deianeira
  • Deifobus
  • Deifontes
  • Deimakhus
  • Deioneus
  • Deipile
  • Demofon
  • Demonassa
  • Demonike
  • Deukalion
  • Dexamenus
  • Dia
  • Diktis
  • Diomedes
  • Diores
  • Dioskuri
  • Dirke
  • Dius
  • Dolius
  • Dolon
  • Dorus
  • Dryope

E[babak | babak asal-mulanya]

  • Eetion
  • Ekhemus
  • Ekhetus
  • Ekhion
  • Elatus
  • Elefenor
  • Eleius
  • Elektra
  • Elektryon
  • Eleusis
  • Elimus
  • Elpenor
  • Endeis
  • Endimion
  • Epafus
  • Epeius
  • Epidaurus
  • Epikasta
  • Epopeus
  • Erekhtheus
  • Erginus
  • Erifile
  • Erikhthonius
  • Eteokles
  • Eumaeus
  • Eumelus
  • Eurikleia
  • Eurilokhus
  • Eurimakhus
  • Euripilus
  • Euristheus
  • Eurition
  • Euritus
  • Europa
  • Eurotas
  • Euryalus

F[babak | babak asal-mulanya]

  • Faethon
  • Fegeus
  • Filemon
  • Fileus
  • Filoktetes
  • Fineas
  • Fineus
  • Foenix
  • Fokus
  • Frixus

G[babak | babak asal-mulanya]

  • Ganymede

H[babak | babak asal-mulanya]

  • Haemon
  • Hektor
  • Hekuba
  • Helen
  • Helenus
  • Helios
  • Helle
  • Herakles
  • Hermafroditus
  • Hermione
  • Hilas
  • Hippodamia, istri Pirithous
  • Hippodamia, istri Pilops
  • Hippokoon
  • Hippolita
  • Hippolitus
  • Hippomedon
  • Hippomenes

I[babak | babak asal-mulanya]

  • Iambe
  • Idomeneus
  • Ifigenia
  • Ifikles
  • Ifthime
  • Ikarius
  • Ikarus
  • Ino
  • Io
  • Iolaus
  • Iole
  • Irus
  • Ismene
  • Ixion
  • Jason
  • Jokasta

K[babak | babak asal-mulanya]

  • Kadmus
  • Kaeneus
  • Kalidon
  • Kalike
  • Kalkhas
  • Kallidike
  • Kallirhoe
  • Kallisto
  • Kanake
  • Kanthus
  • Kapaneus
  • Kapis
  • Kar
  • Karme
  • Karnabon
  • Kassandra
  • Kassiopeia
  • Kastor
  • Katreus
  • Kaunus
  • Kebriones
  • Kefalus
  • Kefeus, Raja Aethiopia
  • Kefeus, Raja Tegea
  • Keisus
  • Keix
  • Kekrops
  • Keleus
  • Kerdo
  • Kestrinus
  • Khalkiope
  • Khalkodon
  • Khione
  • Khiron
  • Khloris
  • Khriseis
  • Khrises
  • Khrisippus
  • Khrisothemis
  • Khthonius
  • Kikhreus
  • Kiknus
  • Kilix
  • Killa
  • Kiniras
  • Kinortas
  • Kiparissus
  • Kipselus
  • Kitisorus
  • Kizikus
  • Kleite
  • Kleodaeus
  • Kleopatra
  • Klimene
  • Klimenus
  • Klitemnestra
  • Klitius
  • Kodrus
  • Komaetho
  • Kopreus
  • Korinthus
  • Korkira
  • Koronis
  • Koronus
  • Kranaus
  • Kreon
  • Kresfontes
  • Kreta
  • Kretheus
  • Kreusa
  • Krisus
  • Kroesus

L[babak | babak asal-mulanya]

  • Labdakus
  • Laertes
  • Laius
  • Laodamas
  • Laomedon
  • Leda
  • Lelex
  • Licaon
  • Likus

M[babak | babak asal-mulanya]

  • Makhaon
  • Marsias
  • Medea
  • Medon
  • Medusa
  • Melampus
  • Melanthus
  • Meleager
  • Memnon
  • Menelaus
  • Menestheus
  • Messene
  • Midas
  • Miles
  • Minos
  • Mirrha
  • Mirtilus
  • Munippus

N[babak | babak asal-mulanya]

  • Narcissus
  • Nausika
  • Nefele
  • Neleus
  • Neoptolemus
  • Nestor
  • Nikteus
  • Nimrit
  • Niobe

O[babak | babak asal-mulanya]

  • Odisseus
  • Oebalus
  • Oedipus
  • Oeneus
  • Oenomaus
  • Ogigus
  • Oileus
  • Olenus
  • Orestes
  • Orfeus
  • Orion
  • Oxintes

P[babak | babak asal-mulanya]

  • Perseus
  • Pigmalion
  • Pandarus
  • Pandion I
  • Pandion II
  • Pandora II
  • Pandora
  • Paris
  • Parthenopeus
  • Patroklus
  • Peleus
  • Pelias
  • Pelopia
  • Pelops
  • Penelope
  • Peneus
  • Penthesilea
  • Pentheus
  • Perifetes
  • Pilades
  • Piramus
  • Pirithous
  • Pirrha
  • Pittheus
  • Podalirius
  • Polidorus
  • Polikaon
  • Polinikes
  • Polites
  • Polixena
  • Priam
  • Proetus
  • Prokrustes
  • Prosimnus
  • Protesilaus
  • Psikhe
  • Pterelaos

S[babak | babak asal-mulanya]

  • Sarpedon
  • Semele
  • Sisifus
  • Sparta
  • Sthenelus

T[babak | babak asal-mulanya]

  • Thisbe
  • Tantalus
  • Telamon
  • Telefus
  • Telemakhus
  • Teuker
  • Theoklimenus
  • Thersander
  • Thersites
  • Theseus
  • Thiestes
  • Thimoetes
  • Tideus
  • Tindareus
  • Tithonus
  • Tlepolemus
  • Trofonius

X[babak | babak asal-mulanya]

  • Xuthus

Z[babak | babak asal-mulanya]

  • Zetes
  • Zethus

Jujuhutan[babak | babak asal-mulanya]

  1. ^ Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, William Smith (1870), vol. 2, p. 350

Itihi jua[babak | babak asal-mulanya]

  • Silsilah Dewa-Dewi Yunani
  • Daftar makhluk mitologi Yunani
  • 12 Dewa Olimpus