Wikipidia:Kabijakan wan paduman

Tumatan Wikipidia basa Banjar, insiklupidia bibas
Malacung ka napigasi, gagai
Kabijakan Wikipidia bahasa Banjar
Standar artikal

Buncu pandang nitral
Pamastian inpurmasi
Lain riset asli
Sumber tulisan
Wikipidia lain
Biugrapi tukuh nang masih hidup

Kalakuan gawi basama

Kasupanan wan kalakuan
Jangan manyarang pribadi
Manuntungakan pasalisihan

Wikipidia baisi sajumlah paraturan wan panduan nang sudah maulah kami salawas naiya gasan mancapai tujuan kita basama;

Tujuan kami lawan Wikipidia adalah gasan manyadiaakan insiklupidia bibas nang sabujurnya, insiklupidia taganal dalam sajarah, lawan artopi]luas wan kadalamannya. Kami jua mahandaki sakira Wikipidia kawa manjadi sumbar nang tapacaya.

Larry Sanger

Paraturan di Wikipidia kawa baubah sasuai waktu. Hal nintu umum tajadi di Wikipidia bahwa sasuatu aturan kawa dikarasi di tungkaran pamandirannya. Satiap urang kawa bapartisipasi. Wikipidia baisi sadikit aturan wan garis panduan nang ditarima umum wan dianggap pina panting, atawa parlu, ulih pandiri pruyik wan pesertanya. Hal ini manggani'i kita mancapai tujuan kita samua. Panting banar gasan disadari bahwa sapalih aturan kawa baubah karana Wikipidia masih bakambang wan maju. Sabagai nang lain sudah ditarima wan kada dianggap kuntrupinsial ulih kabanyakan angguta lawas Wikipidia.

Aturan kunci[sunting sumber]

Panting: Wikipidia:Lima tihang

Pian kada harus sudah mambaca samuaan kabijakan Wikipidia sabalum bakuntribusi. Tapi, ada puin-puin panting nang harus Pian umpati:

 1. Wikipidia adalah sabuah insiklupidia
  Naiya adalah sabubutingannya tujuan kalahiran Wikipidia, wan bahan-bahan tulisan nang di luar tujuan naiya harus dipindahakan ka pruyik Wikimidia lainnya atawa dihapus amun kada kawa. (Itihi: Wikipidia lain...)
 2. Hurmati pamakai lain
  Pamakai nang manyumbang artikal atawa suntingan datang tumatan bamacam latar balakang, kabudayaan, nagara, wan baisi pandangan nang balain-lian. Amun saling mahurmati, kita kawa bakarjasama mambangun insiklupidia naiya.
  Jangan manulis hal-hal nang kawa mangganggu kaharmunisan basama, wan jangan manulis hal-hal nang manyinggung parasaan wan manyinggung SARA. (Itihi: kasupanan, etika, wan manyalasaiakan pasalisihan.)
 3. Jangan malanggar hak cipta
  Wikipidia nintu insiklupidia bibas nang dilisinsiakan di bawah sarat Lisinsi Dukumintasi Bibas GNU.
  Amun Pian manyumbang sabuah karya urang lain kada baijin, kaina kawa maancam tujuan utama kami gasan mambangun insiklupidia bibas nang kawa disabarluasakan sacara bibas. Sumbangan karya kada baijin jua kawa maulah masalah hukum gasan Wikipidia. (Itihi hak cipta Wikipedia.)
 1. Jangan melanggar hak cipta
  Wikipedia merupakan ensiklopedia bebas yang dilisensikan di bawah syarat Lisensi Dokumentasi Bebas GNU.
  Bila Anda menyumbangkan suatu karya orang lain tanpa izin, maka itu akan mengancam tujuan utama kami untuk membangun ensiklopedia bebas yang bisa disebarluaskan secara bebas. Sumbangan karya tanpa izin juga bisa mengakibatkan masalah hukum bagi Wikipedia. (Lihat hak cipta Wikipedia.)
  Poin ini merupakan hal mendasar yang juga berlaku bagi seluruh proyek Wikimedia.
 2. Jauhi prasangka
  Artikel perlu ditulis dari sudut pandang netral, yang berarti artikel patut mewakili pandangan dari sudut berbeda secara adil, proporsional, dan tanpa prasangka.
  Poin ini juga merupakan hal mendasar yang juga berlaku bagi seluruh proyek Wikimedia.
 3. Hanya untuk informasi yang dapat diverifikasi.
  Artikel-artikel Wikipedia harus berdasarkan sumber-sumber publikasi yang terpercaya, dan sumber-sumber ini harus dituliskan sehingga penyunting lainnya dapat memeriksa artikel-artikel tersebut. (Lihat Wikipedia:Pemastian dan Wikipedia:Bukan riset asli.

Ikhtisar kebijakan kunci lainnya[sunting sumber]

Berikut adalah urutan bacaan yang kami sarankan, sebelum Anda berkontribusi lebih lanjut di Wikipedia:

 1. Lima pilar Wikipedia: ikhtisar singkat mengenai kelima aturan kunci yang paling Anda perlu tahu sebelum melakukan penyuntingan.
 2. Kumpulan aturan yang disederhanakan: 15 aturan singkat yang pasti akan membantu Anda terhindar dari masalah.
 3. Daftar kebijakan Wikipedia: Daftar menyeluruh dari kebijakan-kebijakan resmi yang disertai dengan ikhtisar singkat.

Setiap kebijakan dan pedoman dapat Anda temukan di dalam kategori-kategori berikut:

Bagaimana aturan dibentuk[sunting sumber]

Kebijakan dan pedoman yang berlaku di Wikipedia bahasa Indonesia berasal dari:

 • Jimbo Wales, perintis proyek ini khususnya mengenai hak cipta dan aturan-aturan legal.
 • Peraturan-peraturan yang diadopsi dari Wikipedia bahasa Inggris sebagai patokan wikipedia utama.
 • Konsensus yang dicapai dari sesama komunitas Wikipedia bahasa Indonesia ini.
 • Proposal-proposal yang diajukan. (lihat Wikipedia:Permohonan pendapat).

Bagaimana aturan ini diberlakukan?[sunting sumber]

Anda adalah penyunting Wikipedia. Wikipedia tidak memiliki "editor kepala" atau mekanisme vertikal. Sebaliknya pengguna-pengguna aktif yang memantau perubahan-perubahan terkini dan membuat suntingan, koreksi/pembetulan terhadap format atau masalah yang mereka lihat. Jadi, para pengguna merupakan penulis sekaligus penyunting.

Dalam kasus-kasus yang lalu, Jimbo Wales telah bertindak untuk mencegah pengguna yang terbukti amat mengganggu. Jimbo juga telah membuat beberapa peraturan sebagai peraturan resmi Wikipedia (lihat ini dan pernyataan darinya).

Garis panduan khusus untuk dipertimbangkan[sunting sumber]

Tambahan pada aturan yang sudah diterima umum tertulis di atas, sedangkan panduan-panduan berikut telah diusulkan oleh pengguna berlainan, terutama dari Wikipedia Bahasa Inggris. Anda dapat turut serta mempertimbangkan apakah panduan-panduan ini perlu dijadikan peraturan Wikipedia Bahasa Indonesia atau tidak. Bila panduan yang diusulkan dirasa kurang jelas, harap periksa di suntingan lama artikel serupa Wikipedia bahasa Inggris yang diduga menjadi sumber acuan halaman ini (misalnya, panduan "Cek fakta-fakta Anda" bisa diperiksa di Wikipedia bahasa Inggris melalui pranala en:Wikipedia:Check your facts).

Garis panduan umum[sunting sumber]

Panduan kelakuan[sunting sumber]

Panduan isi[sunting sumber]

Pedoman penulisan[sunting sumber]


Itihi jua[sunting sumber]

Citakan:Parinsip dasar Wikipidia Citakan:Kabijakan wan paduman Wikipidia