Asyura

Tumatan Wikipidia basa Banjar, insiklupidia bibas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Tabuik dibawa ka laut. Parayaan Asyura di Pariaman, Sumatra Barat.

Hari Asyura (basa Arap: عَاشُورَاء) adalah salah satu hari raya umat Islam. Asyura dalam Bahasa Arap artinya sapuluh. Maksudnya, hari kasapuluh dalam tanggalan Islam yaitu tanggal 10 Muharram.

Sajarah Asyura[babak | babak asal mulanya]

Manurut tradisi umat Islam, Nabi Muhammad SAW malakukan puasa Asyura mulay di Makkah marga puasa Asyura sudah jadi amalan masyarakat nang ada di sana. Wayah sidin hijrah ke Madinah, sidin malihat kaum Yahudi umpat puasa jua di hari Asyura (gasan kaum Yahudi, Yom Kippur nang hari kasapuluh jua). Wayah nitu, sidin mansah'akan wan mansyariat'akannya. Ibn Hajar al-asqalani, dalam parnyataan sidin kapada Sahih Bukhari manyambat syariat puasa sudah dijadiakan bulan Ramadhan satahun limbah nitu. Wayah naya, umat Islam malakukan puasa pada 10 Muharram gasan amalan sunat haja wan lain jadi kawajiban.

Umat Islam parcaya kajadian-kajadian panting tajadi tanggal 10 Muharram:

Asyura di tanah air[babak | babak asal mulanya]

Hari Asyura diraya'akan lawan cara nang babida-bida di Indonésia. Di Bengkulu, buhannya malakukan arak-arakan Tabot (atawa "Tabuik" mun di Sumatra Barat). Pahadangan di Kalimantan Selatan, urang bagutung-ruyung meulah Bubur Asyura nang diulah matan 10 bahan.[1][2][3][4]

Catatan Batis[babak | babak asal mulanya]

  1. ^ Hmmm...Nikmatnya Bubur Asyura
  2. ^ Bubur Asyura Masih Mentradisi di Kalsel
  3. ^ Bagikan Bubur Asyura
  4. ^ Nikmatnya Bubur Asyura