Rumah Istana Sumbawa

Tumatan Wikipidia Banjar, kindai pangatahuan

Rumah Sumbawa adalah rumah nang bangaran rumah Dalam Loka,Rumah Istana Sumbawa ngini di ulah pada tahun 1885.Nang ma ulah rumah ngini bangaran Sultan Muhammad Jalalludin III (1883-1931). Rumah ngini merupakan paninggalan urang bahari wan bersejarah. Rumah ini andaknya di Kota Sumbawa Besar.Bangunan dalam loka mahadap ka salatan atau nang pasnya ka arah bukit sampar dan alun - alun kota.Istana Dalam Loka Ba isi Arti "dalam"artinya Istana atawa Rumah, Sadangkan "Loka" nang mamiliki arti dunia. Dalam Luka baisi pangartian Istana Tempat Badiam para Raja.[1]Bangunan Rumah ngini batujuan sagan mengganti'ï bangunan istana nang sudah lapuk di hantam usia, Bahkan habis bakas kabakaran, istana nang tabakar adalah istana Bala Balong, Istana Bala Sawo, dan Istana Gunung Setia. Bangunan Dalam Loka sendiri Baisi Luas 696,98 meter Persegi dengan dua banguan Kembar nang di tahan lawan 99 tihang.

Imbah handak Memasuki Istana nang panambayan, kita akan manamukan susunan tangga nang menjadi satu-satunya jalan masuk tatuju Istana. Tangga nitu baisi simbol bahwa siapapun harus mahormati raja.Gawian ini tercermin dari keharusan membungkuk bagi siapa haja nang handak malingkau tangga.

di dalam bangunan ini ditamui dua bangunan Kembar nang bangaran Bala Rea atawa Graha Besar.


Bangunan Ini basusun dari babarapa bahagian nang baisi kagunaan masing - masing


a.Lunyuk Agung :Marupakan ruangan nang andaknya di bagian depan bangunan, kagunaannya hagan musyawarah, bepangantenan, atawa acara batamuan lainnya.

b.Lunyuk Mas :Marupakan Ruangan nang andaknya di sabalah lunyuk agung, kagunaanya gasan ruangan khusus permaisuri, bini-bini mentri, dan staf panting karajaan pas dilangsungkan upacara adat.

c.Ruang dalam barat : Ruangan ngini hanya bahalat kalambu, nang baguna gasan sumbahyang.di Sabalah Utaranya tadapat Kamar Guring gasan parmaisuri lawan para dayang.

d.Ruang Dalam Timur : Terdiri dari empat kamar sagan anak-anak raja nang sudah manikah.

e.Ruang sidang di balakang; pada malam hari baguna sagan tampat guring para dayang.

f.Bala Bulo ; Tempat ini adalah tempat sagan permaisuri wan para bini urang sugih handak manyaksikan partunukan di lapangan.


Rujukan :[babak | babak asal-mulanya]

  1. ^ Utami, Rizky,. Ensiklopedia rumah-rumah adat Nusantara (edisi ke-Cetakan pertama). Margacinta, Bandung. ISBN 9789796659845. OCLC 920258516.