Pilipina: Pabidaan ralatan

Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
4 bita ditambahkan ,  5 bulan yang lalu
tidak ada ringkasan suntingan
Tidak ada ringkasan suntingan
Tidak ada ringkasan suntingan
 
Pilipina adalah nagara paling maju di Asia limbah [[Perang Dunia II]], tagal tumatan wayah itu sudah tatinggal di uncitan nagara-nagara lain akibat partumbuhan ikunumi nang lamah, panyitaan kakayaan nang dilakukan pamarintah, kurupsi nang luas, wan pangaruh-pangaruh néo-kolonial. Wayahini Pilipina ma'alami patumbuhan ikunumi nang moderat, nang barandak disumbangakan matan pangiriman duit ulih panggawi-panggawi Pilipina di luar nagari wan séktor téknologi impurmasi nang lagi tumbuh pasat.
==Itumologi==
[[Barakas:Portrait of Philip II of Spain by Sofonisba Anguissola - 002b.jpg|thumb|upright|left|[[PhilipFelipe II dari Spanyol]]]]
Panjajalah Spanyol [[Ruy López de Villalobos]], selema ekspedisinya pada tahun 1542 manamai pulau [[Leyte]] wan [[Samar]] "''Felipinas''" setelah Philip[[Felipe II dari Spanyol]], kamudian Pangaran Asturias.
== Sajarah ==
Peninggalan tertulis Pilipina dimulai sekitar abad ke-8 berdasarkan temuan lempeng tembaga di parak Manila. matan tulisan pada lempeng itu diketahui bahwa Pilipina berada dalam pengaruh Sriwijaya. Namun demikian bukti tertulis ini bangat sedikit sehingga bahkan ahli-ahli sajarah Pilipina magun beranggapan sajarah Pilipina dimulai pada era kolonialisme.

Ménu navigasi