Yunus

Tumatan Wikipidia Banjar, kindai pangatahuan
Yunus
يونسיוֹנָה
Yunus lawan iwak ganal dalam Jami' at-tawarikh (ikhtisar kronik) nang diulah di Ilkhanat Mongol wayah abad ke-14
Lahirabad ke-9 SM
abad ke-8 SM[1]
Wadah badiam
GalarIslam:

Kekristenan dan Yudaisme:

  • Nabi
PandahuluIlyasa
PanggantiZakariyya

adalah tokoh dalam kitab-kitab suci agama samawi. Sidin disambat saurang nabi pada kurang labih abad nang ka-8 sabalum Masehi.

Ada babarapa parpidaan manganai urutan waktu kisah Yunus dalam tradisi Islam wan catatan Kitab Taurat. Bagian kisahnya nang paling dikanal adalah waktu inya ditimbai matan kapal saat angin ribut, Imbah itu, iwak nang ganal managuknya. Tagal Yunus masih hidup haja wayah di dalam parut iwak tu.

Yunus disuruh gasan bacaramah lawan warga Niniwe gasan maingatakan bubuhannya cagar datang murka Tuhan. Dalam agama Yahudi

Yunus bacaramah manganai kamungkinan gasan batobat wan diampuni oleh Tuhan.

Dalam Kitab Injil, Isa mamadahakan bahwa kadudukan Sidin "lebih besar pada Yunus" lalu Sidin manjanjiakan cagar ada "tanda Yunus" lawan aliran urang Farisi . Penafsir Kristen pada masa-masa awal maanggap Yunus nang sebagai tanda gasan Isa.

Dalam agama Islam, mamadahakan bahawa sidin urang nang saleh nang dipilih ulih Allah . Pangampunan Allah atas kaum Yunus adalah pangacualian basar lantaran kaum-kaum lain nang dikisahakan dalam Al-Qur'an biasanya ditimpa ajab lantaran menolak seruan para rasul.

Ngaran Yunus disambat sabanyak ampat kali dalam Al-Qur'an dan kisahnya dikisahakan dalam Surah Yunus (10): 98, Al-Anbiya' (21): 87-88, Ash-Shaffat (37): 139-148, dan Al-Qalam (68): 48-50.

Dalam Taurat wan Injil kisah Yunus dikisahakan di dalam Kitab Yunus (Yonah) wan di dalam Matius 12: 38-41 dan Lukas 11: 29-32 di Injil.

  1. ^ Levine 2000, hlm. 71.