Panyakit koronavirus 2019

Tumatan Wikipidia basa Banjar, insiklupidia bibas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Penyakit koronavirus 2019 (bahasa Inggris: coronavirus disease 2019, disingkat COVID-19) adalah penyakit menular nang disebabkan oleh SARS-CoV-2, salah sabuting jenis koronavirus.[9][10] Panyakit naya mengakibatkan pandemi koronavirus 2019–2020. Penderita COVID-19 kawa marasai garing, batuk kering, wan ngalih bahinak. Sakit rakungan, salismaan, atawa wahin-wahin tangalih dihaga. Pada penderita nang paling rentan, penyakit ini kawa bahujung pada pneumonia wan kegagalan multiorgan.

Inya nih jahat banar, banyak bangat sudah urang Nang takana dampaknya. Salah satu dampaknya hagan bubuhan pajuang garda muka (bubuhan parawat).

Bauntung banar kita bisi urang kaya buhannya ngitu. Amun kada tambah banyak kaluarga kita Nang jadi kurban Covid-19 ngini. Maka virus nangini sudah menyabar mulai hujung Siring laut Kotabaru, sampai ka hujung Tanjung,Tabalong.

Kurangna patalina sareng pandemi COVID-19[babak | babak asal mulanya]

Kurangna bahan médis, manufaktur sareng barang-barang konsumén disababkeun ku pandemi COVID-19 gancang janten masalah utama di dunya, sapertos gangguan kana ranté suplai global, anu nangtang ketahanan ranté suplai di panjuru dunya. Kurangna alat pelindung diri, sapertos masker médis sareng sarung tangan, taméng rai, sareng produk sanitasi, sareng ranjang rumah sakit, ranjang ICU, alat terapi oksigén, ventilator, sareng alat ECMO dilaporkeun di seueur nagara. Sumberdaya manusa, khususna staf médis, tiasa dikuras ku seueur pisan épidemik sareng padamelan anu aya hubunganana, sareng karugian ku kontaminasi, isolasi, panyawat, atanapi kematian diantawis padamel kasihatan. Téritori béda-béda dilengkepan pikeun nyanghareupan pandemi. Rupa-rupa tindakan darurat parantos dilaksanakeun pikeun ningkatkeun tingkat peralatan sapertos pameseran, nalika nyungkeun sumbangan, pembuat 3D lokal, padamel sukarelawan, draf wajib, atanapi rebutan saham sareng jalur pabrik ogé parantos kajantenan. Panawaran perang antara nagara sareng nagara bagian anu béda dilaporkeun janten masalah utama, kalayan naékna harga, paréntah dicekel ku pamaréntah daérah, atanapi dibatalkeun ku ngajual perusahaan pikeun dialihkeun ka anu nawar langkung luhur. Dina sababaraha kasus, pagawé médis dititah henteu nyarioskeun kakurangan sumber daya ieu. Kalayan kabutuhan ICU anu teu disatujuan diperkirakeun sakitar 50 kali ranjang sareng ventilator ICU anu sayogi di nagara-nagara maju, pangacara kaséhatan masarakat sareng pejabat ngadorong warga masarakat pikeun ratakeun kurva ku jarak sosial. Aya ogé telepon pikeun ningkatkeun kapasitas kasehatan sanaos kakirangan.

Latar[babak | babak asal mulanya]

Jangka panjang sareng struktural[babak | babak asal mulanya]

Sistem pajak di awal abad ka-dua puluh hiji, ku ngabutuhkeun korporasi panggedéna kalayan prakték anti kalapa sareng tingkat investasi anu langkung handap kana inovasi sareng produksi, pikaresepeun palaku perusahaan sareng kauntungan perusahaan, ningkatkeun résiko kakurangan sareng lemah kamampuan masarakat pikeun ngaréspon pandemi. Panyebaran mimiti di Hubei, Italia, sareng Spanyol nunjukkeun yén sababaraha sistem perawatan kasihatan nagara-nagara jegud kalimpudan. Di nagara berkembang anu ngagaduhan infrastruktur médis langkung lemah, terapi oksigén, alat-alat kanggo ranjang perawatan intensif sareng kabutuhan médis anu sanés, kakirangan diperkirakeun lumangsung sateuacanna.

Langsung[babak | babak asal mulanya]

Tanda sareng peringatan munggaran disababkeun ku radang paru-paru viral anu teu dikenal sabab anu teu dikenal dina bulan Désémber 2019. Bulan éta, Taiwan ngirimkeun sababaraha Pusatna pikeun Dokter Kontrol Kasakit ka Wuhan pikeun mariksa kaayaan lokal. Saatos konfirmasi tina krisis anu muncul sareng pas 31 Désémber 2019, Taiwan mimiti ngalaksanakeun tindakan sanés obat-obatan sapertos pamariksaan suhu wisatawan, pelacakan GPS, nyambungkeun riwayat perjalanan 15-dinten kapengker kana database kaséhatan nasional nasional universal na, nutup jalur perjalanan ka / ti Wuhan sareng nyimpen alat panyalindungan pribadi sapertos masker médis. Sanaos terang pisan sareng teras dipuji pikeun wadah virus anu éfisién pisan, Taiwan henteu tiasa nimbangkeun réaksi Organisasi Kaséhatan Dunya kusabab kabijakan daratan Chinas anu parantos lami nyegah Taiwan tina ngagabung sareng WHO sareng organisasi global anu sanés. Jérman, panutan sanés dina krisis, ogé diantisipasi pas Januari 2020. Réspon pamaréntahan féderal Amérika Serikat, di sisi sanésna, tetep pasip salami 2 bulan, dugi ka pertengahan Maret 2020, tanpa ngagentos parobihan dina Simpenan Nasional Strategis na tina suplai médis. Dina 2019, Dewan Pemantauan Persiapan Global ngalaporkeun dana darurat pandemi WHO masih kakurangan kusabab wabah Ebola Kivu 2018-19. Populisme, nasionalisme sareng proteksionisme mangaruhan geopolitik, utamina netepkeun dua ékonomi utama dina kursus konfrontasi, nyésakeun vakum kapamimpinan di panggung dunya. Nalika wabah nyebar di Januari 2020, Cina ngamimitian ngahalangan ékspor topeng N95, booties, sarung tangan sareng pasokan sanés anu diproduksi ku pabrik di daérah na; organisasi anu caket sareng pamaréntahan Cina ngincer pasar asing pikeun PPE dugi ka akhir Pébruari. Ieu nyiptakeun runtuhna suplai anu teu diarepkeun pikeun kaseueuran nagara sanés anu ngandelkeun éta. Jasa kaséhatan Overstretched sering Mindahkeun sumberdaya jauh ti jasa awéwé butuh, kaasup perawatan kaséhatan sateuacanna sareng saatos natal sareng kontraséptip, sareng parah kurangna aksés kana jasa kaséhatan seksual na réproduktif.

Tés[babak | babak asal mulanya]

Kakurangan tés mangrupikeun unsur konci anu ngahambat otoritas pikeun ngukur tingkat saleresna panyebaran wabah ayeuna. Strategi uji coba antisipasi sareng agrésif Jérman sareng Koréa parantos ngabantosan pikeun ngirangan angka korban jiwa anu diukur. Jérman ngamimitian ngahasilkeun sareng nyimpen tés COVID-19 pas Januari 2020.

Tes diagnostik[babak | babak asal mulanya]

Réagen[babak | babak asal mulanya]

Di Irlandia sareng Inggris, dina akhir Maret sareng awal April, kakurangan réagen ngawatesan jumlah tés. Dugi ka Maret, jumlah réagen anu henteu cekap janten bottleneck pikeun uji massal di Uni Éropa (EU), Inggris (Inggris) sareng Amérika Serikat (AS). Ieu nyababkeun sababaraha panulis ngajajah protokol persiapan sampel anu ngalibatkeun sampel pemanasan dina 98 ° C (208 ° F) salami 5 menit kanggo ngaleupaskeun génom RNA pikeun tés salajengna. Di Inggris, dina 1 April, pamaréntah Inggris negeskeun yén jumlahna aya 2.000 staf NHS parantos diuji pikeun coronavirus saprak wabah dimimitian, tapi Menteri Kantor Kabinet Michael Gove nyatakeun kakurangan bahan kimia anu diperyogikeun pikeun tés éta henteu mungkin pikeun layar. tanaga gawé 1,2 juta NHS. Pernyataan Gove dibantah ku Asosiasi Industri Bahan Kimia, anu nyatakeun teu aya kakurangan bahan kimia anu aya hubunganana sareng dina rapat sareng menteri bisnis saminggu sateuacan pamaréntah henteu nyobian milarian terang perkawis masalah pasokan poténsial. Aya ogé kakurangan réagen di Amérika Serikat. Sababaraha rumah sakit ngadamel réagen nyalira tina resep anu sayogi kanggo umum.

Swabs[babak | babak asal mulanya]

Kurangna swab anu dipikahoyong di Islandia dicegah nalika saham dipendakan pikeun nyéépkeun jurang dugi ka langkung sumping ti Cina. Henteu aya swab dina Simpenan Nasional Strategis AS, sareng Amérika Serikat kakirangan, sanaos salah sahiji pabrik domestik pra-pandemi ningkat produksi janten 1 juta swab per dinten dina Maret, sareng dana pamaréntah pikeun ngawangun pabrik énggal dina Méi. Kurangna ogé timbul di Inggris, tapi direngsekeun ku 2 April.

Pabrik di jero imah[babak | babak asal mulanya]

US FDA dilisensikeun tés ciduh bébas swab sareng desain swab énggal, kalebet versi cetak 3-D anu ayeuna didamel di laboratorium, rumah sakit, sareng fasilitas médis sanés anu nganggo swab. Di Amérika Serikat, swab nasal anu dianggo umum nyaéta alat médis Kelas I, sareng henteu disatujuan ku FDA. NIH nyarios yén aranjeunna kedah nuturkeun sarat panyiri FDA, dilakukeun dina fasilitas anu kadaptar sareng didaptarkeun sareng FDA, sareng lulus protokol uji kaamanan anu sayogi masarakat. Bahanna ogé kedah aman; palastik bedah-kelas autoclavable anu parantos disahkeun tiasa dianggo. Prosés pangwangunan pinuh tiasa nyandak sakedik dua minggu. Swabs 3-D-dicitak ningkatkeun paménta pikeun printer 3-D anu cocog. Sababaraha desain swab 3-D-dicetak umum-dilisénsikeun dina lisénsi Creative Commons, sareng anu sanésna dipaténkeun, tapi ku file percetakan 3-D sacara bébas disayogikeun dina paménta fasilitas anu diijinkeun nalika wabah éta.

Parabot nyalindung pribadi[babak | babak asal mulanya]

Umumitas[babak | babak asal mulanya]

Sanaos seuseueurna PPE dihasilkeun di Cina, suplai domestik henteu cekap. Pamaréntah Cina ngadalikeun saham ti perusahaan asing anu pabrikna ngahasilkeun barang-barang ieu. Medicon, anu tilu pabrikna ngahasilkeun persediaan sapertos di Cina, ningal sahamna dicekel ku pamaréntah anu dipimpin Partai Komunis. Angka ti Bea Cukai China nunjukkeun yén sakitar 2,46 milyar potongan pencegahan wabah sareng bahan pangendali parantos diimpor antara 24 Januari sareng 29 Pébruari, kalebet 2,02 milyar topéng sareng 25,38 juta barang pakean pelindung hargana 8,2 milyar yuan ($ 1 milyar). Pencét ngalaporkeun yén Grup Poli China, babarengan sareng perusahaan Cina sanésna sareng perusahaan milik pamaréntah, ngagaduhan peran penting dina ngorondang pasar di mancanagara pikeun ngasilkeun pasokan médis anu penting sareng alat-alat pikeun Cina. Risland (baheulana Country Garden) sumberna 82 ton persediaan, anu terasna diangkat ka Wuhan. Greenland Holdings ogé sumber masok suplai médis sapertos masker bedah, thermometers, tisu antibakteri, sanitis tangan, sarung tangan sareng paracetamol pikeun dikirim ka Cina. Pengadaan massal persediaan di tingkat borongan sareng eceran ku perusahaan Cina pikeun ngabantosan sabangsana di bumi parantos nyumbang kana kakirangan produk di nagara-nagara kulon tempat perusahaan-perusahaan Cina ieu beroperasi. Tanggal 24 Maret Perdana Menteri Australia Scott Morrison ngumumkeun larangan pikeun kagiatan sapertos kitu. Nunjukkeun yén suplai global PPE henteu cekap, sareng nuturkeun ieu tindakan Cina, Organisasi Kaséhatan Dunya (WHO) nyarankeun dina bulan Pébruari 2020 ngirangan kabutuhan PPE ngalangkungan telemedisin; halangan fisik, sapertos jandéla anu jelas; ngamungkinkeun ukur anu aub dina perawatan langsung lebet ka rohangan kalayan pasén COVID-19; ngan ukur ngagunakeun PPE pikeun tugas khusus; neraskeun ngagunakeun réspirator anu sami tanpa nyoplokkeun bari ngurus sababaraha pasien kalayan diagnosis anu sami; monitoring sareng koordinasi ranté suplai PPE; sareng ngalemahkeun panggunaan masker pikeun individu anu teu asimtomatik.

Masalah kualitas ngagedekeun kakirangan[babak | babak asal mulanya]

Dina akhir Maret-awal / awal April 2020, sabab nagara-nagara Kulon pada giliranana gumantung ka Cina pikeun suplai topéng sareng alat-alat sanés, politikus Éropa sapertos. kapala diplomasi Uni Éropa Josep Borrell nuduh Tiongkok salaku kaulinan kakuatan lemes pikeun mangaruhan pendapat dunya. Ogé, sababaraha pasokan anu dikirim ka Spanyol, Turki, sareng Walanda ditolak kusabab lepat. Kamentrian kaséhatan Walanda ngaluarkeun pangémutan 600.000 topéng pameunteu ti pamasok Cina dina 21 Maret anu henteu cocog sareng anu saringan na henteu tiasa dianggo sakumaha anu dimaksad sanaos ngagaduhan sertipikat kualitas; Pamaréntah Spanyol mendakan yén 60,000 tina 340,000 pakét uji ti pabrik Cina henteu sacara akurat uji pikeun COVID-19. Menteri Luar Negeri Cina ngaréspon yén palanggan kedah "mariksa-dua instruksi pikeun mastikeun yén anjeun mesen, mayar sareng ngadistribusikaeun anu leres. Entong nganggo masker non-operasi pikeun tujuan operasi". Dina pertengahan Mei, Komisi Éropa ngagantungkeun paréntah 10 juta topéng Cina anu ditakdirkeun pikeun nagara anggota sareng Inggris saatos dua nagara ngalaporkeun nampi produk sub-standar. Topéng parantos dipesen ku panangan éksékutip Uni Éropa sareng badé disebarkeun dina genep angsuran mingguan. Saatos angkatan kahiji 1,5 juta topéng disebarkeun ka 17 ti 27 nagara anggota sareng Inggris, Polandia nyatakeun 600.000 barang anu aranjeunna nampi henteu ngagaduhan sertipikat Éropa ogé henteu nuturkeun standar anu diperyogikeun. Juru bicara kaséhatan Komisi Stefan De Keersmaecker sumpah pikeun nalungtik sareng nyandak tindakan anu diperyogikeun. Nepi ka April 2020, panilitian ngungkabkeun yén perséntase anu signifikan pikeun anu aya coronavirus mangrupikeun asimtomatik, sahingga virus nyebarkeun teu kadeteksi. Ku alatan éta, CDC nyarankeun "nganggo panutupan raray kaén di tempat umum dimana tindakan jarak jauh sosial sanés dijaga".

Produk pembersihan[babak | babak asal mulanya]

Sanitis tangan sanés saham di seueur daérah, nyababkeun harga gouging. Salaku réspon, brewers na distillers mimiti ngahasilkeun sanitizer leungeun.

Alat pelindung[babak | babak asal mulanya]

Di Amérika Serikat, kakurangan sapertos kitu sababaraha perawat di salah sahiji rumah sakit New York City nganggona ngagem kantong sampah salaku alternatif pikeun papakéan pelindung anu teu aya. Kusabab kakurangan perlengkapan pelindung tradisional, usaha alit di Amérika Serikat parantos ngamajukeun deui pikeun ngahasilkeun alat pelindung samentawis, sering didamel ngalangkungan inisiatif desain sumber terbuka anu pabrikna nyumbangkeun pakakas pikeun rumah sakit. Hiji conto nyaéta Kotak Kasalametan Intubasi COVID-19, mimiti dianggo ku rumah sakit di Taiwan, anu mangrupikeun kubus akrilik ditempatkeun dina awak pasien anu katépaan, kalayan lolongkrang anu ngamungkinkeun intubasi ventilasi sareng ékskubasi bari ngaminimalkeun résiko titisan anu kacemar ka padamel Podomoro. CNBC ngalaporkeun yén platform E-commerce Amazon ngalarang penjualan masker rai N95 dina nami harga gouging; kakurangan alat pelindung N95 janten langkung serius. Amazon pihak katilu Golden Tree Supply giliran platform E-commerce Kanada Shopify pikeun tetep nyayogikeun masker N95 pikeun jalma Amérika Serikat. Dina Maret, Asosiasi Dokter Inggris nyatakeun yén kakirangan ditutupan ku email anu nyingsieunan, ancaman tindakan disiplin sareng dina dua kasus dikirim ka bumi ti damel. Sababaraha dokter didisiplin saatos pangurus kaganggu ku matéri anu aranjeunna parantos dipasang online ngeunaan kakurangan topéng bedah, kacamata, visor sareng khususna baju di seueur rumah sakit Layanan Nasional Kaséhatan Inggris. Tanggal 18 April, sékrétaris komunitas, Robert Jenrick, ngalaporkeun yén 400,000 baju pelindung sareng PPE sanésna badé angkat ka Inggris ti Turki. Hiji dinten saatosna, ieu ditunda; ieu nyababkeun pamingpin rumah sakit langsung ngritik pamaréntah pikeun kahiji kalina nalika pandemi. Kirimanna sumping di bandara Istanbul dina jalan ka Inggris dua dinten saatos menteri nyarios yén PPE bakal muncul di nagara éta. Ngan 32,000 pesenan sumping (kirang ti sapersapuluh), sanaos NHS mayar pambayaran kanggo ngamankeun kadatanganana dina 22 April. Antukna, ieu sadayana kedah dipulangkeun ka Turki sabab henteu minuhan standar NHS. Dina Juli, Protection Customs and Border AS (CBP) ngalarang produk ku Top Glove anu berbasis di Malaysia sareng anak perusahaanna TG Medical kusabab tuduhan ngalanggar hak-hak pagawé kalebet "kasundaan hutang, lembur anu kaleuleuwihi, ingetan dokumén idéntifikasi, sareng damel kasar sareng kaayaan hirup. " Kaseueuran pasokan sarung tangan di dunya asalna ti Malaysia.

Topeng raray[babak | babak asal mulanya]

Epidemi mimiti di Cina[babak | babak asal mulanya]

Nalika épidemi gancang, pasar daratan ningali kakurangan masker pameunteu kusabab paningkatan paménta masarakat. Di Shanghai, palanggan kedah ngantri ampir sajam kanggo ngagaleuh sabungkus masker pameunteu; saham dijual kaluar dina satengah jam deui. Penimbunan sareng harga gouging naék harga, janten régulator pasar nyarios yén éta bakal ngirangan kalakuan sapertos kitu. Dina Januari 2020, kadali harga ditumpukeun dina sadaya masker wajah dina Taobao sareng Tmall. Platform e-commerce Cina sanés, sapertos JD.com, Suning.com, sareng Pinduoduo, ogé kitu; anu ngajual pihak katilu tunduk kana harga tutup, sareng anu ngalanggar hukuman.

Saham nasional sareng kakirangan[babak | babak asal mulanya]

Di 2006, 156 juta topeng ditambihan ka Stok Nasional Nasional Strategis A.S. dina ngantisipasi pandemi flu. Saatos aranjeunna dianggo ngalawan pandemi flu 2009, boh administrasi Obama atanapi administrasi Trump henteu memperpanjang saham. Ku 1 April, Stockpile Nasional Strategis A.S. ampir dikosongkeun. Di Perancis, belanja anu aya hubunganana sareng H1N1 2009 naros ka € 382 juta, utamina pikeun suplai sareng vaksin, anu teras dikritik. Diputuskeun dina 2011 pikeun henteu ngeusian saham na sareng langkung ngandelkeun suplai ti Cina sareng logistik pas-waktos. Dina 2010, saham na kaasup 1 milyar topeng bedah sareng 600 juta topeng FFP2; dina mimiti 2020 masing-masing 150 juta sareng nol. Sedengkeun saham dikurangan sacara progresif, rasional 2013 nyatakeun tujuan pikeun ngirangan biaya akuisisi sareng neundeun, ayeuna ngadistribusikaeun usaha ieu ka sadaya perusahaan swasta salaku prakték anu paling opsional pikeun mastikeun panangtayungan padamelna. Ieu hususna aya hubunganana sareng masker FFP2, langkung mahal pikeun dibeli sareng disimpen. Nalika pandemi COVID-19 di Perancis ngirangan tol kana pasokan médis, masker sareng suplai PPE lumpat lemah sareng nyababkeun amarah nasional. Perancis peryogi 40 juta topeng per minggu, numutkeun présidén Perancis Emmanuel Macron. Perancis maréntahkeun sababaraha pabrik penghasil topengna pikeun dianggo 24/7 shift, sareng ningkatkeun produksi nasional dugi ka 40 juta topeng per bulan. Anggota parlemen Perancis parantos muka panilitian ngeunaan manajemén anu kapengker ngeunaan saham strategis ieu. Dina hudang pandemi COVID-19 taun 2020 sareng keluhan nyebar ku perawat sareng padamel kasihatan sanésna ngeunaan kurangna topeng N95 sareng protokol anu leres, National Perawat Serikat, organisasi perawat anu kadaptar pangageungna di Amérika Serikat, ngajukeun langkung 125 keluhan sareng Pakaryan Kantor Administrasi Kasalametan sareng Kaséhatan (OSHA) di 16 nagara bagian anu nagih rumah sakit kalayan henteu nurut kana hukum anu maréntahkeun tempat damel anu aman di mana perawat COVID-19 kedah disayogikeun topéng N-95. Organisasi Kaséhatan Dunya (WHO) nyauran industri sareng pamaréntah pikeun ningkatkeun manufaktur ku 40% pikeun nyumponan paménta global dina 3 Maret 2020 sareng aranjeunna ogé ngaluarkeun dokumén dina 6 April 2020 kalayan saran pikeun panggunaan PPE anu rasional. Dokumén ieu dimaksudkeun pikeun anu aya di tempat perawatan kaséhatan sareng komunitas, kalebet penanganan kargo. Masalah kakurangan PPE global ieu langsung janten bahan anu dipikaresep ku masarakat anu prihatin. Akademisi ti suka Élmu Yayasan Irlandia nalungtik kumaha urang tiasa mendakan solusi sareng nyingkahan kakurangan ieu di pikahareupeun. Sakaligus, prakarsa mandiri sareng platform online sapertos [PPE Needed] dimimitian nyayogikeun solusi langsung. UNICEF ogé parantos nyandak stépa pikeun nyingkahan résiko ayeuna ieu sareng ngantisipasi épék jangka caket tina COVID-19 ogé aksés ka panyadia PPE.

Kompetisi pikeun pasokan[babak | babak asal mulanya]

Nagara-nagara sapertos Inggris, Perancis, Jérman, Koréa Kidul, Taiwan, Cina, India, sareng anu sanésna mimitina ngaréspon wabah éta ku cara ngawatesan atanapi ngalarang ékspor suplai médis pikeun mayungan wargana, kalebet ngaleungitkeun paréntah yén nagara-nagara sanés parantos ngamankeun. Jérman ngahalangan ékspor 240,000 topéng anu badé ka Swiss sareng ogé ngeureunkeun kiriman anu sami ka Daérah Bohemia Tengah ogé. Hiji perusahaan Perancis, Valmy SAS, kapaksa ngahalangan paréntah pikeun PPE dikirim ka Inggris, saatos perwakilan perusahaan UK nyarios ka CNN yén paréntah parantos dipeungpeuk ku pejabat pabean di basisir Perancis. Turki ngahalangan kiriman ventilator anu dipésér ku dua pamaréntah Spanyol daérah ti perusahaan Turki, nyebatkeun résiko kakurangan di bumi dina nahan ventilasi; 116 tina ventilator engké dileupaskeun. Nalika pandemi mimiti parah, pamaréntah mimitian ngerjakeun taktik panangan anu kuat kalebet hartosna anu teu jelas pikeun kéngingkeun pasokan médis anu diperyogikeun pikeun merangan coronavirus, boh ku cara mayar langkung artos kanggo ngarérét ulang atanapi ngarebut pakakas sapertos kitu. Perdana menteri Slowakia Peter Pellegrini nyarios yén pamaréntah nyiapkeun artos sakedik 1,2 juta euro ($ 1,3 juta) pikeun mésér topéng ti suplai Cina anu dikontrak. Anjeunna teras nyarios "Tapi, saurang dealer ti Jérman sumping ka dieu heula, mayar langkung kanggo kintunan, sareng ngagaleuh." Anggota parlemen Ukraina Andriy Motovylovets ogé nyatakeun yén "Konsul kami anu angkat ka pabrik mendakan kolega na ti nagara sanés (Rusia, AS, Perancis, Jérman, Italia, jst) anu nyobian kéngingkeun pesenan kami. Kami parantos mayar sateuacanna ku transfer kawat sareng ngagaduhan kontrak anu ditandatanganan. Tapi aranjeunna gaduh artos langkung, awis. Urang kedah merjuangkeun unggal kiriman. " Otoritas San Marino nyarios yén aranjeunna ngatur transfer bank ka pemasok di Lugano, Swiss, kanggo mayar satengah juta topéng kanggo dibagi sareng tatangga Italia. Nanging, treukna kosong, sabab salah sahiji atanapi sababaraha pembeli asing anu teu dikenal nawiskeun langkung seueur. Jérman ngarebut 830.000 topeng bedah anu sumping ti Cina sareng ditakdirkeun ka Itali. Sanaos otoritas Italia berhasil membujuk Jérman pikeun ngaleupaskeun, henteu saurang ogé di Jérman, nanging mendakan topéng anu aranjeunna nyita pisan. 1,5 juta topéng rupa anu sakuduna dikirimkeun ti Spanyol ka Slovenia dirampas ku agén Jérman. Penjaga Perancis nyita lori anu dieusi 130.000 topéng pameunteu sareng buleud sanitiser anu badé ka Inggris dina naon anu didadarkeun salaku "kalakuan hina" ku pamaréntah Inggris. Pulisi bea cukai Italia ngabajak sakitar 800.000 topeng impor sareng sarung tangan sekali pakai anu badé dikirim ka Swiss. Tanggal 22 Maret, koran Italia nyarios yén 680.000 masker pameunteu sareng ventilator anu dipesenna ti Cina disita ku pulisi Républik Céko. Aranjeunna ngalaksanakeun operasi anti-trafficking dimana aranjeunna nyita peralatan tina gudang perusahaan swasta di kota kalér Lovosice. Numutkeun ka otoritas Céko, sumbangan ti Cina ngan ukur ngagambarkeun langkung ti 100.000 topeng. Pamaréntah Céko ngirim 110.000 barang ka Itali salaku santunan. Teu jelas kumaha topéng na tungtungna di Lovosice. Menteri Luar Negeri Céko Tomáš Petříček nyarios ka AFP: "Lovosice henteu cukup dina jalan ti Cina ka Itali." Valérie Pécresse, konselor régional Île-de-France, nuduh yén sababaraha urang Amérika, dina agrésipna milarian saham, parantos ngadamel tawaran tarmac pikeun saham masker - tetempoan teu katingali - ngantosan dimuat kana transporters, mayar 3 kali harga kontan. Tapi, Politico Éropa ngalaporkeun klaim Perancis salaku "henteu didasarkeun" sareng Kedubes A.S. di Paris nyatakeun yén "Pamaréntah Amérika Serikat henteu mésér topéng anu ditujukeun pikeun pangiriman ti Cina ka Perancis. Laporan anu sabalikna leres-leres palsu." Dina 3 April, politikus Berlin Andreas Geisel nuduh agén A.S. pikeun nyebarkeun pangiriman 200,000 masker rai anu didamel 3M kanggo pulisi Berlin ti bandara di Bangkok. Nanging, klaim ieu kabuktosan palsu, sabab 3M ngungkabkeun éta "henteu ngagaduhan catetan paréntah masker pernapasan ti Cina pikeun pulisi Berlin" sareng pulisi Berlin teras negeskeun yén pangiriman henteu dicekel ku otoritas AS, tapi cenah ngan saukur parantos dipésér kalayan harga anu langkung saé, dipercaya sacara lega ti dealer Jerman atanapi Cina. Wahyu ieu ngambek oposisi Berlin, anu pamimpin grup parlemén CDU Burkard Dregger nuduh Geisel "ngahaja nyasabkeun Berliners" dina raraga "nutupan henteu mampuhna nyalira kéngingkeun alat pelindung". Ahli interior FDP Marcel Luthe nyarios "Ngaran ageung dina politik internasional sapertos sénator Berlin Geisel anu nyalahkeun anu sanés sareng ngawartoskeun pembajakan Amérika Serikat pikeun ngalayanan klise anti-Amérika." Politico Éropa ngalaporkeun yén "urang Berliner nyandak halaman langsung tina playbook Trump sareng henteu ngantep fakta janten jalan carita anu saé." The Guardian ogé ngalaporkeun yén "Henteu aya buktos anu mantep Trump atanapi pejabat Amérika sanés anu disatujuan dina heist Jérman". Dina 3 April, Jared Moskowitz, kapala Divisi Florida ngeunaan Manajemén Darurat, nuduh perusahaan Amérika 3M anu ngajual topeng N95 langsung ka nagara deungeun kanggo artos sanés Amérika Serikat. Moskowitz nyatakeun yén 3M sapuk pikeun ngijinkeun distributor sareng calo pikeun ngagambarkeun aranjeunna ngajual topéng ka Florida, tapi timana salami sababaraha minggu ka pengker "dugi ka gudang anu kosong pisan." Anjeunna teras nyarioskeun yén distributor 3M anu berwenang di Amérika Serikat engké ngawartoskeun anjeunna masker anu dikontrak Florida pikeun henteu pernah muncul sabab perusahaan tibatan ngaheulakeun paréntah anu datang engké, pikeun harga anu langkung luhur, ti nagara deungeun (kalebet Jérman, Rusia, sareng Perancis). Hasilna, Moskowitz nyorot masalah éta dina Twitter, nyatakeun yén anjeunna mutuskeun "troll" 3M. Forbes ngalaporkeun yén "sakitar 280 juta topeng ti gudang di sakitar Amérika Serikat parantos dipésér ku pembeli asing [dina 30 Maret 202 sareng dikaluarkeun pikeun ninggalkeun nagara, numutkeun calo - sareng éta dina hiji dinten", nyababkeun kakurangan kritis masif topeng di Amérika Serikat Nganggo Undang-Undang Produksi Pertahanan, administrasi Trump maréntahkeun 3M pikeun lirén ngajual topéng anu dihasilkeun ku Amérika Serikat ka Kanada sareng Amérika Latin, hiji langkah anu ceuk perusahaan bakal ngakibatkeun "implikasi kamanusaan anu signifikan" sareng tiasa nyababkeun nagara-nagara éta bales, hasilna panurunan bersih persediaan di Amérika Serikat. Tanggal 3 April, perusahaan perawatan kaséhatan Swédia Mölnlycke ngumumkeun yén Perancis parantos nyita jutaan topeng sareng sarung tangan anu diimpor perusahaan ti Cina ka Spanyol sareng Italia. Manajer umum perusahaan, Richard Twomey, nyempad Perancis pikeun "nyita topeng sareng sarung tangan sanaos sanés milikna. Ieu mangrupikeun kalakuan anu matak ngaganggu, teu pantes." Mölnlycke perkirakeun sajumlah "genep juta topéng dicekel ku Perancis. Sadayana parantos dikontrak, kalebet sajuta topeng masing-masing kanggo Perancis, Italia sareng Spanyol. Sésana ditakdirkeun pikeun Bélgia, Walanda, Portugal sareng Swiss, anu ngagaduhan khusus status dagang sareng Uni Éropa. " Kamentrian luar nagri Swédia nyatakeun ka Agence France-Presse yén "Kami ngaharepkeun Perancis pikeun geuwat ngeureunkeun panyabutan peralatan médis sareng ngalakukeun naon anu tiasa dilakukeun pikeun mastikeun yén ranté pasokan sareng transportasi barang diamankeun. Pasar umum kedah fungsina, khususna dina waktos-waktos. tina krisis. " Tanggal 24 April, Walikota San Fransisco London Breed humandeuar yén paréntah kotana pikeun PPE dialihkeun ka kota sareng nagara sanés. Saur anjeunna "Kami ngalaman masalah paréntah urang direlokasi ku panyadia kami di Cina. Salaku conto, kami ngagaduhan gaun isolasi dina jalan ka San Fransisco sareng aranjeunna dialihkeun ka Perancis. Kami ngalaman kaayaan nalika hal-hal anu kami mesen anu parantos ngalangkungan Bea Cukai dirampas ku FEMA kanggo dialihkeun ka lokasi sanés. " Dagang dina pasokan médis antara Amérika Serikat sareng Cina ogé parantos rumit sacara politik. Ékspor masker pameunteu sareng alat-alat médis sanés ka Cina ti Amérika Serikat (sareng seueur nagara sanés) nyambunkeun dina bulan Fébruari, numutkeun statistik tina Trade Data Monitor, ngadorong kritik ti Washington Post yén pamaréntah Amérika Serikat gagal ngantisipasi kabutuhan rumah tangga pikeun alat-alat éta. Nya kitu, The Wall Street Journal, nyutat Trade Data Monitor pikeun nunjukkeun yén Cina mangrupikeun sumber pangpentingna pikeun seueur pasokan médis utama, nimbulkeun masalah yén tarif AS dina impor ti Cina ngancam impor suplai médis ka Amérika Serikat.

Anggo deui topeng[babak | babak asal mulanya]

Kurangna topeng médis nganggo tunggal sareng laporan lapangan tina panggunaan deui ngakibatkeun patarosan prosés anu leres tiasa ngabersihan PPE ieu tanpa ngarobih kapasitas nyaringna. Topeng FFP2 tiasa dibersihkeun ku uap 70 ° C ngamungkinkeun panggunaan deui. Pamakéan alkohol henteu diganjar kumargi éta ngarobih muatan statik microfibres N95 anu ngabantosan filtrasi. Klorin ogé pundung kumargi haseup na tiasa ngabahayakeun. Panulis ngingetkeun ngeunaan panggunaan sanés ku anu sanés propésional, nunjukkeun yén bahkan metode anu paling alus pikeun skor tiasa ngirangan topéng upami henteu leres dilakukeun. Hiji studi Singapura henteu mendakan kontaminasi dina topéng saatos perawatan sakedik ka penderita COVID-19, nunjukkeun topéng tiasa dianggo deui pikeun sababaraha paduli penderita. Sawaréh virus SARS-CoV-2 tiasa salamet tina paparan panjang kana 60 ° C. Tukang damel parantos ngararancang kotak disinféksi anu dikawasa Arduino, kalayan kontrol suhu, pikeun aman nganggo deui topéng bedah sareng N95. Disinféksi gas ngamungkinkeun 10 panggunaan deui.

Dijuhut matan[babak | babak asal mulanya]